Нивата на радиация на територията на Маршаловите острови, където правителството на САЩ е изпитвало ядрения си арсенал по време на Студената война, са дори по-високи от тези, установени в Чернобил и Фукушима. Това показва ново проучване, цитирано от световните осведомителни агенции.

Изследването, публикувано от учени от Колумбийския университет в Ню Йорк, е установило, че тестовете на проби от почва, взети от четири от островите, съдържат радиационни нива, които са "значително" по-високи от тези, открити в района на двете най-тежки ядрени аварии в историята - в СССР и Япония. На един от островите е установено, че концентрациите на радиоактивни частици са 1000 пъти над тези в Чернобил и Фукушима.

Особено обезпокоително откритие е наличието на плутоний-238 на остров Наен, който се намира в атола Ронгелап, на около 160 км от изпитателните полигони на атола Бикини. Този изотоп не е страничен продукт, а обикновено се свързва с ядрени отпадъци, което увеличава възможността Наен да е бил използван като сметище за ядрени отпадъци.

"Не можем да кажем със сигурност какво се е случило", изтъква Ивана Николич Хюз, професор по химия в Колумбийския университет и един от авторите на изследването, като допълва: "Но хора не трябва да живеят в Ронгелап, докато това не бъде проучено."

Друго проучване също така е тествало плодове от няколко от островите и е установило, че нивата на замърсяване са над нивата за безопасност, въведени в страни, засегнати от ядрено замърсяване - включително Русия, Украйна, Беларус и Япония.

Американското правителство извърши 67 ядрени изпитания в южната част на Тихия океан между 1946 и 1958 г. по време на ранната надпревара във въоръжаването със Съветския съюз. Изпитанията са оставили следа от ядрено замърсяване на 21 острова, намиращи се приблизително по средата между Хавай и Австралия. Въпреки че представляват едва 6 процента от общата активност на САЩ по тестването на атомни бомби, детонациите са отговорни за повече от половината от изразходваната енергия.

Най-известните от тях бяха направени на атола Бикини, където бяха предприети операция "Кръстовища" и операция "Замък", съответно през 1946 и 1954 година. Първата e определяна като "първата в света ядрена катастрофа", докато втората доведе до експлозия 1000 пъти по-мощна от експлозиите, предизвикани от бомбите, хвърлени над Хирошима и Нагасаки по време на Втората световна война.

Жителите на атола Бикини са били изведени от острова, за да има място за изпитанията, като са били заселени на неплодородния съседен атол Ронгерик. Борейки се да оцелеят, обитателите на Бикини са се опитали да напуснат острова на два пъти. Правителството на САЩ им е обещало, че ще могат да се върнат в Бикини, след като стане безопасно да го сторят.

През 1968 г. тогавашният американски президент Линдън Джонсън разреши на няколкостотин души да се завърнат. Скоро след това изследователи са установили, че ядреното замърсяване е проникнало в хранителната верига. Бикини отново беше изоставен и никой от жителите не се е връщал на атола от 1978 г. насам.