Сърбия няма да позволи да бъде изненадана от ескалация на политическото напрежение в Босна и Херцеговина. Това заяви сръбският президент Томислав Николич след разговор с премиера Александър Вучич и началника на сръбския генерален щаб.

Сръбското правителство реагира остро на изявлението на бившия командир на босненските мюсюлмани Сефер Халилович, че планираният за тази неделя референдум в Република Сръбска може да доведе до война.

Николич посочи, че все още очаква реакция от отговорни фактори в Босна в лицето на председателстващия Бакир Изетбегович.

Заради засиленото напрежение в Босна и Херцеговина Вучич е прекратил посещението си в ООН. "Република Сръбска няма да изчезне и Сърбия ще направи всичко по силите и, за да се запази мира", изтъкнал сръбският премиер.

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич категорично е заявил, че "Сърбия е достатъчно силна да защити себе си и няма да позволи унищожаването на Република Сръбска, ако тя бъде нападната."

След 3 дни в Република Сръбска, която е в състава на Босна и Херцеговина, ще се гласува дали националният празник на автономията да бъде на 9 януари - дата, която наранява националните чувства на другите националности в Босна и Херцеговина - бошняци и хървати.

Напрежението във федерацията се засили още повече, след като ген. Халилович заяви в интервю, че "война провокират тези, които не уважават държавата и отклоняват общественото внимание от престъпните си намерения", визирайки босненските сърби.

По думите на Халилович, "никой разумен човек не иска конфликт, но няма как нацистите да бъдат наградени с 50% от територията на Босна".

Междувременно президентът на Република Сръбска, Милорад Додик, който се намира на посещение в Москва, е заявил, че "ако Република Сръбска бъде нападната, тя ще отговори с отцепване от федерацията." На срещата си с руския президент Владимир Путин се очаква Додик да получи подкрепа за провеждането на референдума.