Поемете си дълбоко дъх, за да съберете сили, с които да понесете предизвикателствата. Това поиска от поданиците си британската кралица Елизабет Втора в своето традиционно коледно послание. Кралицата обърна внимание на значенията на думите "поемам си дъх" и "вдъхновявам" на английски и посвети речта си на хората, които я вдъхновяват. 

Нейно Величество говори за световните конфликти и предизвикателства, без да спомене едно от основните събития в страната си - референдума през юни, след който Великобритания тръгна по пътя на "развод" с Европейския съюз. 

Тя обърна внимание и на героите сред нас, на които сама се възхищава. Те не са само олимпийците, напомни тя. Не е необходимо да спасяваш живот или печелиш медали, за да вдъхновяваш. Самата тя призна, че се вдъхновява от обикновените хора, които среща всеки ден по време на събитията, на които присъства. 

Тук Елизабет цитира Майка Тереза, обявена тази година за светица, която казва, че не ние не можем да правим велики неща, само малки неща, с голяма любов. 

Тази година монархът за първи път от 30 години пропусна коледната служба. Причина за това бе студът, кометират още световните информационни агенции.