Папа Франциск обяви Майка Тереза за светица, съобщава Агенция „Франс прес”.

Католическата монахиня посвети над половин век от живота си да помага на най-бедните и неоправданите и се превърна в икона на християнското милосърдие.

На церемонията по канонизацията на площад „Свети Петър” във Ватикана присъстваха 100 000 вярващи.

„В чест на Светата троица...ние обявяваме и определяме Благословената Тереза от Калкута (Колката) за светица и я причисляваме към светците, постановявайки, че тя трябва да бъде почитана като такава от цялата Църква”, заяви папата на латински.

Канонизират майка Тереза
Обновена

Канонизират майка Тереза

Миналия декември папата откри

Церемонията се състои ден преди да се навършат 19 години от смъртта на Тереза в Колката, индийски град, където тя прекара почти четири десетилетия, за да помага на най-бедните. Тя е прекарала целия си съзнателен живот в Индия, първо в учение, а след това в грижи за умиращите бедни.

Хиляди богомолци започнаха да се стичат към площад „Св. Петър” още от ранни зори. Обявяването на Майка Тереза за светица е най-важното събитие от оповестената от Ватикана година на милосърдието.

Майка Тереза е носителка на Нобелова награда за мир и основателка на Ордена на милосърдието.

Мерките за сигурност на площада за засилени. Сигурността бе гарантирана от хеликоптери и 3000 служители на смяна.

След месата папа Франциск ще даде обяд с огромна пица за бедни. Обядът ще се състои в предверието на залата за аудиенции „Павел VI”.