Реформи на пазара на труда, повишаване възрастта за пенсиониране, фокусиране върху безработицата, както и намаляване на някои данъци. С тези и други насоки френският президент Еманюел Макрон обяви днес предизборната си програма за предстоящите през април президентски избори, съобщи AFP. На тях той ще търси преизбиране.

Макрон припомни добрите показатели от първия си мандат и призна, че те въпреки всичко не са достатъчни.

Превръщането на Франция в по-самодостатъчна страна ще бъде ключова цел, каза сегашният президент, като очерта плановете си за укрепване на селскостопанската и индустриалната независимост на страната, армията и изграждането на повече ядрени реактори.

Ядрената енергия "е единствената опция, която ни позволява да намалим въглеродните си емисии по ефективен, бърз и суверенен начин", каза той, добавяйки, че френската държава ще увеличи дела си в стратегически енергийни фирми.

Припомняме, че Макрон е считан за фаворит на вота. Проучванията показват, че води с около 10 процентни пункта пред крайнодесния кандидат Марин льо Пен, което ги поставя в позиция да стигнат до балотажа и да повторят изборите през 2017 г., което предполага френският президент да спечели втори мандат.

Друг крайнодесен кандидат, Ерик Земур, крайнолевият Жан-Люк Меленшон и консервативният претендент Валери Пекрес са останалите ключови претенденти.

Съперниците обвиниха Макрон, че се фокусира върху ситуацията в Украйна, за да избягва да говори за вътрешни проблеми, които може да се окажат по-трудни за него. Льо Пен каза, че Макрон "използва войната в Украйна, за да изплаши французите, защото смята, че плашенето може да му бъде от полза".

Социолозите казаха, че най-голямото предизвикателство за Макрон като фаворит може да бъде ниската избирателна активност, ако симпатизантите му не отидат до избирателните секции, защото смятат, че той ще спечели, докато тези, които са против него, ще се мобилизират допълнително.

Той беше критикуван от други кандидати, че отказа да участва в телевизионен дебат преди първия тур, насрочен за 10 април.

Той обеща да отговори подробно на въпросите на журналистите на пресконференция в четвъртък следобед, за да покаже, че не избягва трудни въпроси, казаха от обкръжението му. Очаква се на нея той да представи предложенията си за следващите пет години, включително противоречивата пенсионна реформа за повишаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 65 години.

На фона на вяла кампания във Франция Макрон е фаворит

На фона на вяла кампания във Франция Макрон е фаворит

Предизборната надпревара е засенчена от войната в Украйна

През първия мандат на френския президент броят на заетите хора се е увеличил с 1,2 милиона между средата на 2017 г. и края на 2021 г. По отношение на заетостта петгодишният мандат на Еманюел Макрон завършва с грандиозни резултати. Докато рецесията, свързана с епидемията Covid-19, породи опасения от най-лошото, преди малко по-малко от две години активността във Франция се възстанови с безпрецедентна сила, намалявайки нивото на безработица до 7,4% - тоест четири десети от точката от целта, която държавният глава е определил края на мандата си (7%), отбелязва le monde.

Безработицата във Франция намаля при петгодишното управление на Макрон

Безработицата във Франция намаля при петгодишното управление на Макрон

Броят на заетите хора се е увеличил с 1,2 милиона между средата на 2017 г. и края на 2021 г

Мерките, предприети от март 2020 г. за справяне със здравната криза, дадоха възможност на френската икономика да преодолее този лош момент и да се рестартира с пълна скорост. Един елемент оказа силно въздействие: бонусите, изплащани на шефовете, които наемат служители на база работа-учене.