По време на среща с чешкия премиер Петр Фиала в Овалния кабинет, президентът на САЩ Джо Байдън призова Камарата на представителите на САЩ да се заеме с допълнителното финансиране за Украйна и Израел, пише "Асошиейтед Прес".

Посещението на Фиала последва съобщението на чешкото правителство, че изпраща 1 милион артилерийски боеприпаси в Украйна. Байдън има за цел да подчертае усилията, които други нации полагат за да подкрепят на Украйна. 

"Както Чехия си спомня, Русия няма да спре в Украйна", каза Байдън. Той призова Конгреса да приеме допълнителното финансиране, за да може САЩ също да изпълнят ролята си и да помногнат на Украйна.

Фиала похвали президента на САЩ за неговото лидерство в подкрепа на Украйна, добавяйки: "Ние също правим всичко възможно".

Петр Павел: Чехия е открила в чужбина 800 000 снаряда за Украйна

Петр Павел: Чехия е открила в чужбина 800 000 снаряда за Украйна

Прага спасява Киев срещу руската агресия

Той каза: "През 1968 г. видях руски танкове по улиците на моя град и не искам да виждам това отново."

Байдън нарече чешкaта република "велик съюзник" в НАТО и похвали решението на страната да закупи изтребители F-35 от САЩ. "Това ще направи нашето сътрудничество и сигурност много по-силни", подчерта той.

Фиала каза пред репортери след срещата си с Байдън, че ще се срещне с депутати на Капитолийския хълм във вторник, за да обсъдят допълнително помощта за Украйна.

"Подкрепата и помощта от САЩ е много важна", подчерта Фиала.

Гърция: Помагаме, колкото можем на Украйна, но не даваме нашите F-16

Гърция: Помагаме, колкото можем на Украйна, но не даваме нашите F-16

Той подчерта единството на Европа пред руската агресия