На ваксинацията срещу коронавирус посвети коледното си послание към нацията британският премиер Борис Джонсън, съобщи "Гардиън".  Той се позова на учението на Иисус Христос, за да подтикне обществеността да получи бустерна доза ваксина.

Великобритания засилва ваксинационната кампания заради "приливната вълна" от Омикрон

Великобритания засилва ваксинационната кампания заради "приливната вълна" от Омикрон

Трета доза ще се предлага в Англия на всички над 18 г.

Във видеопосланието, заснето пред коледна елха на Даунинг стрийт, министър-председателят поздрави членовете на обществеността, които "биха се ваксинирали не само заради себе си, заради нас самите, но и заради приятелите, семейството и всички, които срещаме. В крайна сметка, това е учението на Иисус Христос, чието раждане е в основата на този голям празник - че трябва да обичаме ближните си, както обичаме себе си", каза той.

Думите му отразяват и посланието на архиепископа на Кентърбъри Джъстин Уелби, който каза по-рано тази седмица: "Бих казал: "Иди и се ваксинирай". Ето как обичаме ближния си. Да обичаме ближния си е това, което Исус ни каза да правим. Коледа е, направете каквото каза."

Премиерът каза, че не може да каже, че пандемията е приключила, но посочи, че много хора са успели да празнуват с повече членове на семейството тази година, отколкото миналата.

"И се надявам, че хората ще се насладят на тази Коледа още по-силно заради това, което трябваше да пропуснем миналата година", каза той.

Трети ден поред рекорден брой заразени с COVID-19 във Великобритания

Трети ден поред рекорден брой заразени с COVID-19 във Великобритания

"Цунамито, за което предупредих преди седмица, сега започва да ни удря"

Имаше опасения, че правителството може да наложи ограничения на общуването през празничния период в опит да забави разпространението на варианта Омикрон с висока степен на предаване, но министрите решиха да изчакат и да наблюдават данните.

През 2020 г. някои части на страната, включително Лондон, родните окръзи и източната част на Англия, бяха поставени под ограничения от ниво 4 само дни преди Коледа, което означаваше, че е била въведена заповед "Останете си у дома". На други места можеха да се съберат до три домакинства, но само за един ден.

Лидерът на лейбъристите Кийр Стармър използва своето коледно послание, за да отбележи приноса на работниците на първа линия, включително войници и медицински сестри, през това, което той нарече "невероятно трудна" година.

"За твърде много ще има един стол по-малко на масата за коледната трапеза. Но в най-мрачните времена християнските ценности на добротата, състраданието и надеждата пробиха мрака. Общностите се обединиха, за да си помагат", каза той.

Великобритания може да затегне още COVID мерките до Коледа

Великобритания може да затегне още COVID мерките до Коледа

Доминик Рааб обеща на британците по-добра Коледа от миналогодишната

В очакване на 2022 г. Стармър каза: "Ако се държим заедно, подкрепяме се и работим заедно, можем да намерим път. Знам, че е възможно по-добро бъдеще."