Наблюдатели от ЕС от днес започват мониторинг на територията на Грузия, съобщават световните агенции.

Те ще патрулират с бронирани машини и ще следят за спазването на споразумението, договорено с посредничеството на Франция, за прекратяването на огъня и изтеглянето на руските войски от територията на страната.

Руските миротворчески сили обявиха вчера, че няма да пуснат наведнъж над 200 наблюдатели да преминат в буферната зона, която огражда сепаратисткия район Южна Осетия.

„Развейте флага, бъдете приятелски настроени, вдъхвайте сигурност," обясни ръководителят на мисията на ЕС Хансйорг Хабер пред международните наблюдатели близо до столицата Тбилиси.

В цивилната мисия на ЕС в Грузия участват над 200 души от 22 страни от съюза включително и от България.

В град Гори друга група от международни наблюдатели ще следи за сигурността там.

Москва се съгласи изцяло да изтегли войските си от териториите извън Южна Осетия и Абхазия до 10 октомври, включително и от територията на 4-километровата буферна зона.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана посети столицата Тбилиси вчера, в навечерието на старта на мисията на ЕС в Грузия.

Солана не отговори директно на въпросите за изтеглянето на войските, но изрази надежда, че нещата ще се развият по план и Москва ще изтегли войските си в обещаните срокове.

„Аз съм оптимист и вярвам, че всички страни в този конфликт ще спазят изискванията, посочени в подписаното споразумение," заяви Хавиер Солана.

„Силно се надяваме и сме сигурно, че още преди 10 октомври тази част от мисията ни ще бъде завършена," допълни още върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността.

„Няма да бъдем спокойни, докато и последният руски войник не напусне страната ни," категоричен беше президентът на Грузия Михаил Саакашвили на съвместна пресконференция с Хавиер Солана.

Той заяви, че на първо време наблюдателите ще работят в грузински райони в съседство със сепаратистките области Абхазия и Южна Осетия.

Вторият етап от работата на наблюдателите ще започне, когато руските войски напуснат цялата територия на Грузия, уточни Хавиер Солана.

Позицията на Москва е, че наблюдателите не трябва да работят на територията на отцепилите се Грузия Абхазия и Южна Осетия, чиято независимост бе призната от Русия.

Руснаците ще направят всичко възможно, за да проточат процеса, заяви председателят на грузинския Съвет за сигурност Александър Ломая.