Над един милион граждани на ЕС вече са получили европейски цифров сертификат за преболедували, изследвани или ваксинирани срещу COVID-19. Това съобщи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс пред Европейския парламент (ЕП), информира БТА.

По-късно днес ЕП ще гласува въвеждането на новия сертификат от 1 юли. Рейндерс отбеляза, че скоро се очаква да бъде постигнато съгласие за какво още, освен при пътуване, да се ползва новият документ, включително и извън ЕС.

Издават зелени сертификати за преболедували COVID-19

Издават зелени сертификати за преболедували COVID-19

Документите за негативен тест ще са достъпни за гражданите през втората половина на юни

Еврокомисарят отбеляза, че се водят преговори с чужди държави за съвместимост на съответните бази данни за взаимно признаване на здравни сертификати. Рейндерс добави, че в следващите седмици може да се очакват добри новини за цените на изследванията за COVID-19.

От своя страна председателят на парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Хуан Агилар посочи, че ЕП е успял да въведе в законодателството за европейското удостоверение изискване държавите от ЕС да предупреждават гражданите 24 часа преди въвеждането на нови противоепидемични мерки и да обясняват ясно причините, обхвата и сроковете на ограниченията.

МЗ утвърди европейски цифров COVID-сертификат за преболедували

МЗ утвърди европейски цифров COVID-сертификат за преболедували

Валиден от 15-ия до 180-ия ден след положителен PCR...