От началото на войната в Украйна са убити 10 749 цивилни, други 15 599 са ранени, според Генералната прокуратура на Украйна, съобщава руската служба на Би Би Си.

"Имаме потвърждение за 10 749 убити цивилни и 15 599 ранени. Това число включва 499 убити и 1090 ранени деца", каза в интервю за "Интерфакс-Украйна" Юрий Белоусов, ръководител на отдела за борба с престъпленията, извършени по време на войната, на Генералната прокуратура на Украйна.

Той нарече тези цифри "върхът на айсберга" и добави, че те могат да се увеличат няколко пъти, когато Украйна си върне контрола над териториите, окупирани от Русия.

В последния си доклад през юли Службата на Върховния комисариат на ООН за правата на човека съобщи, че по техни данни през цялата война са загинали 9369 цивилни.

В същото време експертите на ООН посочиха, че броят на цивилните жертви всъщност е много по-голям, тъй като те нямат точна информация за места като Мариупол, Лисичанск, Северодонецк или Попасная, където се твърди, че хиляди хора са били убити в резултат на руски бомбардировки и битки в градовете.

Генералната прокуратура на Киев: Руската армия е извършила 98 000 военни престъпления

Генералната прокуратура на Киев: Руската армия е извършила 98 000 военни престъпления

Нови разкрития