Повече от 200 хиляди венецуелци се регистрират пред колумбийските власти в кампания за нелегална миграция, с която Колумбия отчита колко души са избягали от Венецуела, съобщава "Ройтерс".

Южна Америка се опитва да се справи с вълна от бягащи венецуелци, напускащи родината си, поради огромната икономическа криза. Много от тях преминават в Колумбия през 2 219 км. граница, избягвайки имиграционните пунктове.

Колумбия иска венецуелците да се регистрират, ако нямат работа или туристически визи, двойно гражданство или друг вид официално разрешение да останат в Колумбия. Правителството коментира, че събраната информацията ще помогне за определянето на ресурсите, необходими за образование, медицинска помощ и други услуги и няма да се използва за депортиране.

Около 320 000 венецуелци в Колумбия имат визи, удължени вези режим или туристическа виза с продължителност 180 дни. Правителството изчислява, че още 500 000 души не са документирани, а 230 000 са преминали през страната към други държави.

"Регистрацията не променя статута им за миграция, не става дума за ваучери за храна, за помощ или за гласуване, така че колумбийското правителство разполага с информация, която му позволява да създаде хуманитарна политика в рамките на нашите фискални ограничения", коментира Фелипе Муньоз, директор на дирекцията по граничните въпроси на правителството.

Около 80% от регистрираните венецуелци посочват, че искат да останат в Колумбия, допълва Муньоз, но и много от тях заявяват, че искат да се завърнат вкъщи, ако условията се подобрят.

Предполага се, че 4 милиона венецуелци са напуснали родината си по време на мандата на бившия президент Уго Чавес и сегашния - Мадуро, но правителството на Мадуро определя това като преувеличение.