Повече от 200 масови гроба, съдържащи между 6000 и 12 000 тела, са били открити в Ирак, останали от времето на тригодишното управление на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"). Това обявиха разследващи на ООН, цитирани от "Асошиейтед прес".

202 гроба, проверени от разследващите в северната част на Ирак, са "наследство от терора на ДАЕШ" според съвместен доклад на мисията на ООН в Ирак и Съвета на ООН за правата на човека. Откритията в гробовете могат да бъдат използвани като доказателства за престъпленията на терористичната групировка.

"Ислямска държава" изби десетки бунтовници при кръвопролитни сражения в Сирия

"Ислямска държава" изби десетки бунтовници при кръвопролитни сражения в Сирия

Джихадисти от ДАЕШ ("Ислямска държава") са изтласкали подкрепяна от САЩ коалиция

Гробовете датират от 2014 до 2017 г., когато ДАЕШ управляваха някои от най-големите градове в Ирак.

След като терористите овладяха големи територии в Ирак и съседна Сирия, те извършиха масови убийства на заловени членове на силите за сигурност, прогониха или избиха малцинства, и поробиха жени от етническото малцинство язиди. ООН заяви, че масовите нарушения могат да се равняват на геноцид.

Няколко гроба, открити в провинция Салахудин, съдържат останките на жертви от клането в лагера Шпайхер през 2014 г., когато екстремистите избиха около 1700 служители на иракските сили за сигурност и армейски кадети.

Ирак ликвидира 45 главатари на "Ислямска държава" в Сирия

Ирак ликвидира 45 главатари на "Ислямска държава" в Сирия

Сред тях са приближени на "халифа" Абу Бакр ал Багдади

В някои случаи екстремистите са хвърлили жертвите си или телата на жертвите си в кладенци или помийни ями, вместо да копаят гробове. Разследващите заявиха, че може да има хиляди тела в помийна яма южно от Мосул, най-големия град, който някога беше под контрола на ДАЕШ.

Иракските власти са ексхумирали останките на 1258 жертви от 28 гроба според ООН. От световната организация призоваха иракските власти да идентифицират останките от всички жертви в гробовете и да се стремят към справедливост за семействата. Оттам са допълнили, че телата трябва да бъдат запазени и върнати на семействата.

Ирак обяви победа над ДАЕШ през декември миналата година над ДАЕШ, но терористите все още контролират джобове на територия в Сирия, която се намира близо до границата с Ирак, като продължават да поемат отговорност за отвличания и бомбени взривове в цялата страна.