Източният окръг Хуалиен в Тайван беше разтърсен от повече от 200 вторични труса късно в понеделник и рано във вторник, предава "Ройтерс".

Сгради в големи части от Северен, Източен и Западен Тайван, включително в столицата Тайпе, са били засегнати през нощта, но няма сериозни щети или съобщения за жертви. Отчетените трусове са били много плитки.

Предимно селски и рядко населен Хуалиен беше засегнат от земетресение с магнитуд 7,2 по Рихтер на 3 април, което уби най-малко 17 души, а оттогава имаше повече от 1000 вторични труса.

Тайванската централна метеорологична администрация заяви, че поредицата от земетресения - които според нея са над 200 - са вторични трусове от голямото земетресение на 3 април.

Директорът на сеизмологичния център Ву Чиен-фу каза пред репортери, че вторичните трусове са били "концентрирано освобождаване на енергия" и предупреди че може да има още от тях, макар и не толкова силни.

Президентът на Тайван Цай Инг-вен призова хората да избягват планините и да останат нащрек.

Пожарната служба в Хуалиен каза, че две сгради, които вече са необитаеми, след като бяха повредени на 3 април, са претърпели допълнителни щети и са се наклонили.

Най-големият договорен производител на чипове в света, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), чиито фабрики са на западния бряг на острова, каза, че част от персонала в малък брой фабрики е бил евакуиран, но съоръженията и системите за безопасност функционират нормално и целият персонал е в безопасност.

"В момента не очакваме никакво въздействие върху операциите", се казва в имейл.

Земетресение от 5, 9 удари Япония

Земетресение от 5, 9 удари Япония

Няма данни за жертви или щети. Не е обявена опасност от цунами