Земетресение с магнитуд 7,2 разтърси Тайван в сряда, най-силният трус, удрял острова от най-малко 25 години, уби четирима души и рани стотици, предава "Ройтерс".

Правителството на Тайван съобщи, че четирима души са загинали, а 711 са били ранени в Хуалиен, слабо населен източен планински окръг близо до епицентъра. Противопожарната служба каза, че 77 души са останали затрупани под срутени сгради.

Земетресението е с център точно до източното крайбрежие на дълбочина 15,5 км, според Централната метеорологична администрация на Тайван.

Силният трус беше усетен и в системата на метрото в Тайпе, което затвори за кратко, за да евакуира пътниците, въпреки че обслужването беше възобновено скоро след това по повечето линии.

Японската метеорологична агенция, която определи силата на земетресението на 7,7, каза, че няколко малки вълни цунами са достигнали части от южната префектура Окинава.

Филипинската сеизмологична агенция издаде предупреждение за жителите в крайбрежните райони на няколко провинции, призовавайки ги да се евакуират на по-високи места.

Тайван също издаде предупреждение за цунами, но не съобщи за щети от това, а Тихоокеанският център за предупреждение за цунами в Хавай по-късно каза, че рискът от цунами е преминал.

Президентската канцелария съобщи, че новоизбраният президент Лай Чинг-те, който встъпва в длъжност следващия месец, ще посети Хуалиен по-късно в сряда.

Видео показва как спасители използват стълби, за да помогнат на хората да излязат от прозорците, докато на други места се виждат масивни свлачища, причинени от трусовете.

Вторичните трусове все още могат да се усетят в Тайпе, като са регистрирани повече от 50 вторични труса, според централната метеорологична администрация на Тайван.

Китайските държавни медии съобщиха, че земетресението е било усетено в китайската провинция Фудзиен, докато свидетел на "Ройтерс" съобщи, че е било усетено и в Шанхай.

Електрическият оператор Taipower каза, че по-голямата част от захранването е възстановено, като добави, че двете атомни електроцентрали на острова не са били засегнати от земетресението.

Операторът на високоскоростните железопътни линии на Тайван заяви, че няма съобщения за щети или наранявания във влаковете му, но отбеляза, че влаковете ще бъдат забавени, докато извършва проверки.

Най-малко 29 души са загинали при пожар в Истанбул

Най-малко 29 души са загинали при пожар в Истанбул

Шестима заподозрени са арестувани