Руски експерти изнасят 326 кг ядрен материал от някогашния изследователски център Росендорф в ГДР, съобщава Ройтерс.

Радиоактивния материал е превозван със самолет до център близо до град Подолск в Русия, обяви Удо Хервиг, директор на изследователския институт в Росендорф, цитиран от агенцията.

Германската полиция осигурила охрана при транспортирането на пратката от Росендфорд до летището в Дрезден, като в акцията били ангажирани между 300 и 500 полицаи и още толкова агенти под прикритие.

Конвой от 40 полицейски коли ескортирал сребристия брониран камион в 10-километровата отсечка между центъра и летището, където пратката била натоварена на руски самолет Илюшин 76.

Освен това имало и втори конвой, който придружавал камион - примка.

По пътя за летището конвоят бил придружаван за известно време и от група анти-ядрено настроени демонстранти.

Близо 2/3 от съдържанието на пратката е високо обогатен уран, който може да се използва за изработването на атомни бомби.

Във връзка с това Удо Хервиг заяви уверено пред Ройтерс, че с взети всички мерки за сигурност и са взети предвид и най-мрачните сценарии дори и самолетна катастрофа.

Германските власти не биха се съгласили да транспортират подобна пратка, ако не са убедени в сигурността на операцията, подчерта Хервиг.

Освен германските органи на реда акцията по транспортирането на урана е контролирана и от експерти на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и от американската служба за национална ядрена сигурност.

В Русия високо обогатеният уран ще бъде смесен със слабо обогатен уран и така ще се добие ядрен продукт, при който няма да има риск да се използва за ядрено оръжие.

Транспортирането на урана е част от съвместна програма на САЩ и Русия със сътрудничеството на МААЕ, започнала през 2004 г.
В рамките на тази програма е предвидено да се намерят, обезопасят и преработят опасни ядрени материали, като се предотврати възможността те да попаднат в ръцете на терористи.

До този момент по програмата според американското министерство на енергетиката са обезопасени повече от 400 места в света, където е имало радиоактивен материал, достатъчен за изработването на 6000 „мръсни бомби".