7 полицаи и един протестиращ бяха ранени, а над 50 души бяха арестувани за вандализъм в столицата на Унгария, съобщава АП.

Това е равносметката след вчерашното честване на Националния празник на Унгария, в който се отбелязва унгарската революция (1848 -1849).

Според полицейския началник в Будапеща Ласло Бене един от пострадалите представители на реда е бил откаран в болница.

Бене коментирал, че за последните 16 години, след смяната на комунистическото управление в Унгария, в страната не е имало никакви улични безредици и бунтове.

„Страхувам се, че безредиците ще продължат и за в бъдеще. Групите на екстремистите стават все по-големи и привличат все по-голямо внимание. Подобна тенденция се забелязва за първи път," подчертал Бене.

Полицията трябвало да използва сълзотворен газ, за да разпръсне близо 1000 скинари и привърженици на радикални организации, протестиращи в центъра на Будапеща.

Припомняме, че първите протести започнаха през септември миналата година. Тогава демонстрантите излязоха на улицата, искайки оставката на премиера Ференц Дюрчани, който признал, че за да бъде преизбран през април 2006 г. кабинетът лъжел за състоянието на унгарската икономика.