Над 700 участници в протестните демонстрации в Египет са задържали органите за охрана на реда, пише Лента Ру. Хиляди граждани са взели участие в протестните демонстрации в Кайро, Суец и други градове в страната срещу управляващите.

Вчера египетското правителство забрани на гражданите да провеждат протестни акции и обяви, че нарушилите забраната ще бъдат арестувани. Независимо от това обаче улиците на Кайро, Суец и други градове се изпълниха с протестиращи.

По-рано вчера при сблъсъците между демонстранти и полиция загинаха двама души - протестиращ и полицай, а бяха ранени десетки.

За разгонване на демонстрантите полицията използва сълзотворен газ и халосни патрони, а демонстрантите отговориха с хвърляне на камъни.

В Суец участниците в антиправителствените протести подпалиха правителствена сграда с бутилки запалителна течност.

Протестиращите искат оставката на действащия президент Хосни Мубарак, който управлява страната вече 30 години, и провеждане на широкомащабни социални и политически реформи.

Събитията в тази арабска страна започнаха по примера на протестите в Тунис, където в средата на януари беше свален от власт президентът Зин Ал-Абидин бин Али, управляващ над 20 години.