Повече от 80 камиона с хуманитарна помощ са влезли в Газа през последните 24 часа и приблизително 500 до 600 американци все още не са излезли от палестинския анклав към сряда. Това съобщава "Ройтерс", като цитира изявление на Белия дом. 

Досега са били евакуирани 400 души. Остават до 600 души, като се броят и членовете на семействата им. Това е уточнил говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби.

Хиляди палестински цивилни са напуснали северната част на Газа в сряда, търсейки убежище от израелските въздушни удари и ожесточените наземни битки между израелските войски и бойците на "Хамас".

Обсъжда се освобождаването на 12 заложници срещу хуманитарна пауза в Газа за 3 дни?

Обсъжда се освобождаването на 12 заложници срещу хуманитарна пауза в Газа за 3 дни?

Все още се уточняват детайлите на сделката

Източник, запознат с преговорите за съдбата на заложниците, взети от "Хамас", е заявил пред Би Би Си, че освобождаването на 12 заложници, половината от които са американци, се обсъжда в замяна на тридневна хуманитарна пауза в Газа.

Предложената пауза трябва да позволи на "Хамас" да освободи заложниците и на Египет да достави хуманитарна помощ както на юг, така и на север от Газа, е разказал източникът.

Според същи източник продължават споровете относно продължителността на паузата и ситуацията на север, където се водят активни бойни действия.

По-рано днес Израел обяви четиричасова химанитарна пауза в част от град Газа - първата по рода си, след като САЩ, ЕС и много други страни настояваха за кратки паузи в боевете, за да бъд едоставена хуманитарна помощ до страдащото цивилно население.

ООН и много страни, вече и такива, смятани за "твърди" съюзници на Израел, настояват за по-продължително спиране на боевете, за да бъде облекчена "ужасяващата", според тях. ситуация на цивилните в палестинския анклав. За значителна хуманитарна пауза призова канадският премиер Джъстин Трюдо.

Жертвите в ивицата Газа вече са над 10 000

Жертвите в ивицата Газа вече са над 10 000

Повече от 27 000 са ранените

Позицията на Израел явно бележи леко смекчаване, след като преди дни премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че изключва всякакво спиране на боевете, докато не бъдат освободени всички над 240 заложници, държани от "Хамас".

Жертвите в Газа вече са над 10 000 души.