Над дузина невинни западняци все още са в затвора в Иран. Това пресмята АФП.

Групи за защита на човешките права твърдят, че те са невинни и че са задържани като част от целенасочена политика на Иран за вземане на заложници с цел извличане на отстъпки от чужди правителства.

Техеран настоява, че всички задържани чужденци са били обект на подходящ съдебен процес. Активистите се опасяват, че е възможно да има още случаи, които предстои да бъдат потвърдени.

Американският бизнесмен от ирански произход Сиамак Намази е в затвора от ареста си през октомври 2015 г. и е най-дълго задържаният. Баща му Мохамед Бакер Намази, бивш служител на УНИЦЕФ, е арестуван през февруари 2016 г., когато отива в Иран, за да се опита да освободи сина си.

През октомври 2016 г. и двамата бяха осъдени на 10 години за шпионаж. Бакър, който от 2018 г. е под домашен арест, получи смекчена присъда през 2020 г., а през октомври най-накрая получи разрешение да напусне страната за медицинско лечение.

Морад Тахбаз, американец от ирански произход, който има и британско гражданство, беше арестуван заедно с други природозащитници през януари 2018 г. и осъден на 10 години затвор за "заговор с Америка".

Иранско-американският рисков капиталист Емад Шарки е осъден на 10 години затвор по обвинения в шпионаж, съобщават иранските медии през 2021 г., като посочват, че той е бил заловен при опит да избяга от страната.

Британско-иранският активист за трудови права Мехран Рауф е арестуван през октомври 2020 г. и е държан в карцер, съобщи Amnesty International.

Германско-иранската гражданка Нахид Тагави, в края на 60-те си години, е осъдена на 10 години и 8 месеца затвор през август 2021 г., след като е арестувана в апартамента си в Техеран през октомври 2020 г. и е държана в изолация.

Иран представи усъвършенствана балистична ракета

Иран представи усъвършенствана балистична ракета

Оръжието е с обсег от 2000 км

Джамшид Шармахд, ирано-немски гражданин, е заловен от Иран през август 2020 г., докато пътува през ОАЕ, според семейството му, и обвинен в тероризъм заради смъртоносния бомбен атентат през 2008 г. Семейството му отхвърля обвиненията.

През февруари той е осъден на смърт - присъда, която е потвърдена от Върховния съд, и семейството му се опасява, че всеки ден може да бъде екзекутиран.

Служителката на профсъюза на френските учители Сесил Колер и партньорът ѝ Жак Парис са задържани през май 2022 г., докато разглеждат забележителности в Иран. Те са обвинени в шпионаж.

Банковият консултант Луи Арно е арестуван през септември 2022 г. по време на посещение в Иран. Описван като "голям пътешественик", той е затворен в затвора Евин при "изключително тежки" условия на задържане, според родителите му.

От Париж потвърждават, че е задържан още един френски гражданин, но самоличността му така и не е разкрита.

Поругаха гроба на Махса Амини в Иран

Поругаха гроба на Махса Амини в Иран

Младата жена загина след арест от моралната полиция и това доведе до масови протести

По-рано този месец Иран освободи туроператора Бернар Фелан, който също има ирландско гражданство и е бил задържан през октомври, както и туриста Бенжамен Бриер, който е бил арестуван в Иран през май 2020 г.

Френско-иранската академичка Фариба Аделхах беше освободена по-рано тази година, но все още не може да напусне страната.

Ирано-австриецът Масуд Мосахеб беше задържан през януари 2019 г. и хвърлен в затвора за 10 години по обвинение в шпионаж в полза на Израел и Германия. През ноември 2022 г. той е освободен по медицински причини, тъй като страда от рак, но няма право да напуска Иран.

Ирано-австрийският бизнесмен Камран Гадери беше арестуван през януари 2016 г. и осъден за сътрудничество с враждебни държави на 10 години затвор след процес, който Amnesty нарече "крайно несправедлив".

Трети австриец, чието име не се съобщава, беше осъден по-рано тази година на седем години и половина затвор в Иран за шпионаж, по данни на Виена.

Иран екзекутира още трима участници в протестите

Иран екзекутира още трима участници в протестите

Тревожен ръст в броя на смъртните наказания в страната

Иранският академик Ахмадреза Джалали, който живее в Швеция, е арестуван по време на посещение в Иран през април 2016 г. и е осъден на смърт през 2017 г. по обвинение в шпионаж в полза на израелския Мосад.

По време на престоя си в затвора той получава шведско гражданство. Обесването му беше отложено, но семейството му твърди, че той продължава да бъде осъден на смърт.

Хабиб Чааб, иранско-шведски дисидент, изчезва по време на посещение в Турция през октомври 2020 г. Той се появява в Иран, обвинен, че е водеща фигура в арабска сепаратистка група и че е извършил бомбени нападения. Той е осъден на смърт и екзекутиран на 6 май.

Иран екзекутира шведско-ирански дисидент за тероризъм

Иран екзекутира шведско-ирански дисидент за тероризъм

Той беше осъден за ръководене на арабска сепаратистка група, извършвала атентати

Испанският гражданин и футболен фен Сантяго Санчес Когедор е задържан в Иран от октомври. Арестуван е при опит да отиде до Катар за Световното първенство по футбол.