Иран екзекутира трима мъже, осъдени за насилие срещу иранските сили за сигурност по време на протестите, предизвикани от смъртта на Махса Амини през миналата година, съобщава "Франс прес".

Маджид Каземи, Салех Мирхашеми и Саид Ягуби бяха осъдени за "война срещу Аллах" за стрелба по време на демонстрация в град Исфахан, довела до смъртта на трима членове на силите за сигурност.

Протестите в Иран започнаха през септември миналата година след смъртта на 22-годишната кюрдка Махса Амини, задържана от моралната полиция в страната. Първоначално протестите бяха насочени срещу задължителното носене на хиджаб от жените, но впоследствие започнаха и призиви за нова революция.

По време на демонстрациите, които Техеран определи като подбуждани от чужбина "бунтове", хиляди иранци бяха арестувани, а стотици загинаха, включително десетки служители на силите за сигурност.

В Иран са екзекутирани близо 100 души за два месеца

В Иран са екзекутирани близо 100 души за два месеца

Смъртните наказания са изпълнени след "крайно несправедливи процеси"

С днешното изпълнение на смъртните присъди общият брой на иранците, екзекутирани във връзка с протестите, нараства до седем души.

Каземи, Мирхашеми и Ягуби бяха арестувани през ноември и осъдени на смърт през януари. Тримата бяха обвинени и в членство в "незаконни групи, имащи намерение да посегнат на сигурността на страната, както и за заговор, водещ до престъпления срещу вътрешната сигурност".

Иранската съдебна власт посочва, че "доказателствата и документите по делото и ясните изявления, направени от обвиняемите" показват, че "стрелбата, извършена от тези трима души, е довела до мъченическата смърт на трима служители на силите за сигурност".

По данни на правозащитни групи Иран екзекутира повече хора годишно, отколкото всяка друга страна в света, с изключение на Китай.

ООН заклейми екзекуциите в Иран като "разрешени от държавата убийства"

ООН заклейми екзекуциите в Иран като "разрешени от държавата убийства"

Техеран използвал смъртното наказание, за да всява страх сред населението

Миналата година властите извършиха четири екзекуции на протестиращи, което беше осъдено от международната общност.

От началото на годината в Иран се отчита скок в броя на екзекуциите по различни обвинения, което тревожи активистите за правата на човека.

През 2022 г. са обесени 75% повече хора в сравнение с предходната година.

Най-малко 582 души са били екзекутирани в Иран през миналата година, което е най-големият брой екзекуции в страната от 2015 г. насам и значително повече от 333-те, регистрирани през 2021 г. От началото на тази годи пък са изпълнени над 220 смъртни наказания.

По-рано този месец ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк алармира за "ужасните" резултати на Иран през настоящата година, като средно над 10 души биват екзекутирани всяка седмица.

Правозащитни организации очакват още екзекуции в Иран

Правозащитни организации очакват още екзекуции в Иран

Смъртта на задържана от моралната полиция жена доведе до месеци на сблъсъци и насилие