Властите в Иран планират да променят наказанията за нарушения при носене на забрадките, съобщава ориентираният към реформите вестник Shargh.

Планираната промяна от действащите хардлайнери обаче няма да означава никакви промени в ислямския дрескод, уточнява вестникът.

Иран може да осъди стотици задържани за протестите на смърт

Иран може да осъди стотици задържани за протестите на смърт

Според данни на правозащитна организация

Въпреки това, ако жена наруши изискването за носене на забрадка, реформата ще позволи на първите нарушители да избегнат наказание, ако дадат писмена увереност, че нарушението няма да се повтори.

Но ако лицето е рецидивист или откаже да подпише, могат да бъдат наложени различни наказания, като общественополезен труд, курсове за превъзпитание, забрани за напускане на страната, ограничения за наемане на работа и глоби.

Авторът на статията прогнозира, че законът няма да намери обществена подкрепа.

Припомняме, че повече от три месеца иранците протестират срещу репресивната политика след смъртта на иранската кюрдка Махса Амини по време на полицейски арест.

Тя почина в средата на септември, след като беше арестувана от така наречената полиция за морал за нарушаване на забраната за носене на забрадки.

Иран освободи известната актриса, подкрепяла протестите

Иран освободи известната актриса, подкрепяла протестите

Таранех Алидусти бе задържана през декември

Тя стана символ на вълната от протести, която хвърли Иран в най-тежката му политическа криза от десетилетия.

В реформата не се споменават т. нар. стражи на морала или моралната полиция, според вестника.

От месеци прословутата полиция за морал почти напълно изчезна от улиците и много жени в големите градове на Иран вече не носят забрадки.

Отново и отново се появяват съобщения, че властите възнамеряват да наблюдават правилата за облекло в бъдеще, например с модерна технология за наблюдение.

ЕС към Иран: „Да“ на преговорите за ядрената сделка, „не“ на репресиите и дроновете за Русия

ЕС към Иран: „Да“ на преговорите за ядрената сделка, „не“ на репресиите и дроновете за Русия

Борел се срещна с иранския министър на фона на влошаващите се двустранни отношения

В същото време обаче, Техеран вече започна да изпълнява смъртни присъди на задържани заради протестите, като според правозащитни групи, стотици може да бъдат екзекутирани.