Властите в Иран освободиха под гаранция иранската актриса Таранех Алидусти. Това съобщи в сряда "Ройтерс", като цитира държавни медии.

Съобщението им е лаконично. 

След освобождаването си от прословутия затвор Евин в Техеран в сряда, Алидуости позира с китки цветя, заобиколена от приятели.

Не се съобщават повече подробности по нейния случай.

Припомняме, че Алидусти бе задържана през декември, след като през ноември публично подкрепи протестите заради смъртта на Махса Амини и публикува своя снимка в Instagram, за която позира без задължителния за жените в страната хиджаб.

Иран може да осъди стотици задържани за протестите на смърт

Иран може да осъди стотици задържани за протестите на смърт

Според данни на правозащитна организация

Тя осъди и екзекуцията на мъж заради участието му в протестите.

В поста си 38-годишната жена взе на прицел някои международни организации за това, че не са се изказали срещу екзекуцията на Мохсен Шекари.

Алидусти е най-известна с ролята си в наградения с "Оскар" филм "Търговецът".

Профилът ѝ в Instagram, който има повече от осем милиона последователи, наскоро беше свален.

В Иран задържаха известна актриса, подкрепяла протестите

В Иран задържаха известна актриса, подкрепяла протестите

Граждански вълнения срещу аятоласите

Ислямската република досега е екзекутирала двама души, участващи в масовите протести.

Базираната в Норвегия група за правата на човека в Иран заяви, че най-малко 100 задържани протестиращи са изправени пред възможни смъртни присъди.

Протестното движение се превърна в едно от най-сериозните предизвикателства за иранския режим от идването му на власт с революцията от 1979 г. насам.

В отговор на продължаващите репресии Западът наложи нови санкции на Иран, а ООН започна разследване и изключи страната от своята Комисия по статута на жените.

От своя страна Техеран обвини западните страни и своя заклет враг Израел в опит да предизвикат гражданска война в страната и заяви, че разполага с доказателства за тяхното участие в протестите.

Предупредиха иранска шахматистка да не се завръща в страната си

Предупредиха иранска шахматистка да не се завръща в страната си

Тя игра без хиджаб на световното първенство

На 3 януари беше съобщено, че иранската шахматистка Сара Хадем е пристигнала в Испания, след като е получила, предупреждения да не се връща в Иран, защото се е състезавала без хиджаб на Световното първенство по шахмат в Казахстан.

Сара Хадем, родена през 1997 г., взе участие в Световното първенство по бърз и блиц шах на ФИДЕ миналата седмица в Алмати без да носи хиджаб - забрадка, задължителна според строгите правила за облеклото на жените в Иран.