Още протестиращи в Иран вероятно ще бъдат екзекутирани. За това предупредиха в неделя правозащитни групи, съобщи АФП. 

Иранското правосъдие официално съобщи , че е издало смъртни присъди на 11 души досега във връзка с протестите, но активистите казват, че много други са изправени пред обвинения, които могат да ги накарат да получат смъртно наказание.

Ако чуждестранните правителства не увеличат значително дипломатическите и икономическите санкции за Иран, светът дава "зелена светлина" за тази касапница", заяви Хади Гаеми, изпълнителен директор на базирания в Ню Йорк Център за правата на човека в Иран.

"Амнести интернешънъл" съобщи, че Иран сега се готви да екзекутира 22-годишния Махан Садрат, само месец след крайно несправедливия му процес. Той беше осъден за притежание на нож по време на протестите, обвинение, което категорично отрече в съда. В събота Садрат беше преместен от затвора в Техеран в затвора Раджай Шахр в близкия град Карадж, което предизвика опасения, че екзекуцията му може да бъде извършена незабавно.

"Както на всички останали затворници, осъдени на смърт, на него беше отказан всякакъв достъп до адвоката му по време на разпитите, производството и показния процес", каза друга група, базираната в Осло Iran Human Rights.

Първа екзекуция на участник в антиправителствените протести в Иран

Първа екзекуция на участник в антиправителствените протести в Иран

Обвиняемият бе осъден след бърз показателен процес

Животът на друг млад мъж, Саханд Нурмохамадзаде, също е изложен на риск "след бързо производство, което не приличаше на процес". Той беше осъден на смърт през ноември по обвинения в "събаряне на магистрални парапети и подпалване на кофи за боклук и гуми", каза групата.

Сред другите осъдени на същата присъда е рапърът Саман Сейеди, 24, от кюрдското малцинство в Иран. Майка му се моли за живота му в социалните медии във видео, в което заявява, че "синът ми е артист, а не бунтовник".

Друг рапър-дисидент, Тумай Салехи, който изрази подкрепа за протестите срещу режима, е обвинен в "корупция на земята" и може да бъде осъден на смъртна присъда, потвърдиха иранските съдебни власти миналия месец.

"Страхуваме се за живота на иранските художници, които са обвинени по обвинения, предполагащи смъртно наказание", казаха в изявление експерти на ООН, имайки предвид случаите на Сайеди и Салехи.

Amnesty и IHR също повдигнаха случая на Хамид Гарехасанлу, лекар, осъден на смърт. Казват, че той е бил измъчван в ареста и жена му е била принудена да даде показания срещу него, които по-късно тя се е опитала да оттегли.

"Екзекуциите на протестиращи могат да бъдат предотвратени само чрез повишаване на тяхната политическа цена за ислямската република", каза директорът на IHR Махмуд Амири-Могадам, призовавайки за "по-силен от всякога" международен отговор.

Използването на смъртното наказание в Иран е част от репресиите, за които според IHR силите за сигурност са убили най-малко 458 души.

Според ООН най-малко 14 000 демонстранти са били арестувани.

Междувременно двама актьори и театрален режисьор, задържани през ноември за правене на видеоклип в подкрепа на протестното движение, бяха освободени под гаранция.

"Театралният режисьор Хамид Пуразари и актрисите Сохейла Голестани и Фаезе Аен бяха освободени в неделя вечерта", каза агенция ISNA.

Припомняме, че на 8 декември стана ясно, че Иран е извършил първата екзекуция на протестиращ, осъден за неотдавнашните антиправителствени вълнения в страната. Мохсен Шекари беше обесен, след като беше признат за виновен от Революционния съд във "враждебност срещу Бога". Той беше обвинен, че е размирник, който блокира главен път в Техеран на 25 септември и рани с нож член на паравоенните сили.

Той бе осъден след бърз показен процес.

Протестите започнаха в средата на септември след смъртта в ареста на Махса Амини, 22-годишна жена, която беше задържана от моралната полиция по обвинения, че носи своя хиджаб "неправилно".

Водените от жени протести се разпространиха в 160 града във всичките 31 провинции на страната и се смятат за едно от най-сериозните предизвикателства пред Ислямската република след революцията от 1979 г. Лидерите на Иран ги представиха като "бунтове", подстрекавани от външните врагове на страната.

До момента най-малко 475 протестиращи са били убити и 18 240 са задържани, според информационната агенция на активистите за правата на човека.

Блинкън: САЩ подкрепят протестите в Иран и Китай

Блинкън: САЩ подкрепят протестите в Иран и Китай

За Вашингтон човешките права остават основен приоритет