Над 1 милион иракчани ще са принудени да напуснат своите домове поради нестихващото насилие и несигурност в Ирак през настоящата година, се съобщава в доклад Световната организация по миграциите, информира АП.

Числото на хората, които остават без домове, се увеличава всеки ден, съобщи Джемини Пандая, говорител на Международната организация по миграциите и допълни, че ситуацията не се подобрява и не се променя.

Възможността на съседните държави, като Сирия например, да затворят своите граници за бежанци означава, че повечето от хората, търсещи убежище, ще могат да се преместят в друг район на Ирак, но не и да отидат в друга страна, се допълва в доклада.

Припомняме, че вчера бежанската агенция на ООН апелира към ЕС да поеме отговорност за защитата на бежанците, напускащи Ирак, казвайки, че именно войната е причина за най-голямата миграция на хора в Близкия изток от последните години.

"Хуманитарният проблем е смъртоносен и се влошава. Държавите трябва да поемат отговорност за иракските бежанци и да ги приютят в тяхната територия", заяви говорителят на Представителството на бежанците на ООН в Брюксел.

Този апел дойде само ден, след като Вашингтон обяви, че тази година ще приюти близо 7 000 иракчани - за разлика от 2006 година, когато те бяха само 202 - и ще помогне материално на съседните страни на Ирак да се справят с бежанската вълна.

Пропорционално на увеличаващите се кръвопролития в Ирак нараства натискът върху европейските правителства да отворят границите си за търсещите убежище мигранти.
Много от тях са обезпокоени, че именно нарастващото насилие през 2007 година ще допринесе до нови вълни от бежанци.

ООН съобщи на ЕС, че ще даде помощ от 13 милиона долара на иракските бежанци. Около 60%  от тези средства ще отидат за подпомагане на мигрантите, които са избягали в страни като Сирия, Йордан и Ливан.