Надеждата за ваксина срещу ХИВ е съкрушена от резултати след изпитания на експериментална ваксина, която трябва да защити хората от вируса, който причинява СПИН, съобщава БиБиСи.

Националният институт по здравеопазване - NIH спря изпитанията на HVTN702 на над 5000 души в Южна Африка, тъй като установи, че не предотвратява ХИВ.

Експертите изразяват "дълбоко разочарование", но допълват, че търсенето на превантивна ваксина срещу ХИВ трябва да продължи.

Такива ваксини не съдържат ХИВ и следователно не представляват опасност от предаване на ХИВ на дадено лице.

Това бе нова версия на първия кандидат за ваксина срещу ХИВ, показал, че осигурява известна защита срещу вируса - в клинични изпитания на RV144 в Тайланд.

Има много различни щамове на ХИВ и ваксината е адаптирана към подтипа, най-разпространен в Южна Африка, където са едни от най-високите нива на ХИВ в света.

Имаше големи надежди, че ваксината ще работи и след това тя може да бъде адаптирана да покрие други щамове на ХИВ, циркулиращи в други части на света.

За първи път унищожиха ХИВ в геном на живо същество

За първи път унищожиха ХИВ в геном на живо същество

Това доказва, че "ХИВ е лечимо заболяване", терапията се тества на примати

Доброволците са избрани на случаен принцип за получаване на ваксина, или плацебо инжекции. Предварителните данни показват: 129 ХИВ инфекции сред получателите на ваксина; 123 ХИВ инфекции сред тези, които са получили плацебо.

Д-р Антъни Фачи от NIH заяви: "ХИВ ваксината е от съществено значение за прекратяване на глобалната пандемия и се надявахме този кандидат за ваксина да работи. За съжаление, това не е така. Проучванията продължават върху други подходи за безопасна и ефективна ваксина срещу ХИВ, които все още вярвам, че могат да бъдат постигнати."

Линда-Гейл Беккер от Международното общество за борба със СПИН заяви: "Докато това е значителен неуспех, трябва да продължим търсенето на превантивна ваксина".

Все още има надежда, че други ваксини срещу ХИВ могат да работят.

Лечение с лекарства, наречено профилактика преди експозиция (Prep), е ефективно за предотвратяване на ХИВ инфекция, но за разлика от ваксината, трябва да се приема редовно, дори ежедневно.

В страни, където такива лечения може да са невъзможни, единствената ефективна превенция остава използването на презервативи по време на полов акт - или въздържание.

Последните пробиви в антиретровирусните лечения подобриха живота на хората с ХИВ.

Деби Лайкок от Terrence Higgins Trust, заяви: "Чрез редовни тестове, презервативи, подготовка и ефективно лечение, което означава, че хората, живеещи с ХИВ, не могат да предадат вируса - сега имаме веднъж на поколение възможност за прекратяване на ХИВ епидемията. Жизненоважно е да използваме това."

Лечението на СПИН стига до 90%, но страхът от болестта не се променя

Лечението на СПИН стига до 90%, но страхът от болестта не се променя

Заразен може да достигне 79-годишна възраст