Капитан на кораб съобщи, че е бил атакуван от надводен дрон, който беше успешно деактивиран на около 63 морски мили (116 км) югозападно от Ходейда в Йемен, съобщи агенцията за морски търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO), цитирана от Ройтерс.

Корабът също така съобщи за две експлозии в непосредствена близост до него, съобщиха UKMTO и британската фирма за морска сигурност Ambrey.

Свързаните с Иран бунтовници хуси започнаха атаки срещу международни кораби близо до Йемен от миналия ноември в знак на солидарност с палестинците във войната между Израел и Хамас.

Във вторник UKMTO добави, че друг кораб, разположен на 97 морски мили (179 км) северозападно от йеменския пристанищен град Ходейда, е съобщил за експлозия в близост до него.

Корабите и екипажите, участващи в двата инцидента, са в безопасност и продължават към следващото си пристанище.

Атаките на хутите предизвикаха ответни удари на САЩ и Великобритания и нарушиха световната търговия, тъй като собствениците на кораби пренасочиха корабите далеч от Червено море и Суецкия канал, за да плават по по-дългия маршрут около южния край на Африка.

Петролен танкер многократно атакуван с гранатомети и дронове край Йемен

Петролен танкер многократно атакуван с гранатомети и дронове край Йемен

Корабът продължава по-нататъшното си пътуване, като екипажът и корабът са в безопасност