Нагасаки, Япония, в петък отбеляза американската атомна бомбардировка над града през 1945 г., като същевременно отказа да покани Израел на церемониите на фона на продължаващата война в Газа, предава Анадолската Агенция (АА).

Трагичното събитие в края на Втората световна война е особено важно, тъй като Нагасаки остава последното място в историята, претърпяло атака с атомна бомба.

"Правителството на Япония, единствената държава, атакувана от атомни бомби по време на война, трябва да изрази сериозно отношение към преследване на свят без ядрени оръжия", каза кметът на Нагасаки Широ Сузуки на церемония по отбелязване на годишнината.

"Като стъпка към това ние призоваваме японското правителство да подпише и ратифицира Договора за забрана на ядрените оръжия възможно най-скоро", каза той, цитиран от японския всекидневник Mainichi Shimbun.

Той също така призова японското правителство "да отстоява твърдо принципа на мира, въплътен в конституцията на Япония, и да демонстрира своето лидерство в международните усилия за облекчаване на повишеното напрежение в Североизточна Азия и напредък в разоръжаването в региона, като например ядрената война в Североизточна Азия -Инициатива за зона без оръжия."

Преди честването Нагасаки реши да не покани Израел на събитието, въпреки натиска от страна на Групата на седемте (G7).

Кметът каза, че решението е взето, за да се гарантира сигурността и спокойствието по време на събитието.

Решението "не е политически мотивирано", добави той.

Япония не е поканила Израел за годишнината от атомната бомба над Нагасаки

Япония не е поканила Израел за годишнината от атомната бомба над Нагасаки

Кметът на Нагасаки обяви, че причината е свързана със съображения за сигурност

Централното правителство на Япония, един от членовете на Г-7, отказа да коментира решението на Нагасаки да не покани израелски служители.

Посланикът на САЩ в Япония Рам Емануел и британският посланик в Япония Джулия Лонгботъм пропуснаха церемонията тази година в отговор на това, че Нагасаки не покани Израел.

Неявяването на двете страни предизвика протести пред техните посолства в Токио в четвъртък.

Хирошима, която беше бомбардирана от САЩ на 6 август 1945 г., покани израелски служители на събитието във вторник, което предизвика широка критика.

Москва и Беларус, също бяха изключени от събитията.

Мирни активисти и пропалестински поддръжници критикуваха Хирошима за нейните двойни стандарти.

В събитието в Нагасаки участваха около 2300 гости и представители от 100 държави, включително Палестина.

Израел: Япония трябва да бъде "бдителна" с помощта на Палестина

Израел: Япония трябва да бъде "бдителна" с помощта на Палестина

Израел е предложил да провери дали се злоупотребява с помощта, която Япония предоставя на палестинците

Но посланиците на страните от Г-7, включително САЩ, Обединеното кралство, Франция, Германия, Канада, Италия и ЕС, не присъстваха на церемонията.

Съвместно писмо от 19 юли, цитирано от Kyodo News, предупреждава, че ако Тел Авив бъде изключен, "ще стане трудно за нас да имаме участие на високо ниво" в събитието, съобщи Kyodo News.

В писмото се добавя, че това "би довело до поставянето на Израел на същото ниво като страни като Русия и Беларус", които не са поканени на церемонията за трета поредна година.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш също отбеляза за X: "Изминаха почти 80 години, откакто Нагасаки беше изпепелен от атомно оръжие. Не е достатъчно да си спомним какво се случи."

"Никога повече не трябва да допускаме подобно опустошение. Единственият начин да премахнем ядрения риск е да премахнем ядрените оръжия", добави той.

САЩ искат Япония да произвежда повече ракети Patriot

САЩ искат Япония да произвежда повече ракети Patriot

Подкрепа за отбраната