Не е била отправяна покана към Израел за тазгодишната церемония в памет на жертвите на атомната бомбардировка над Нагасаки през 1945 година, която ще се състои на 9 август.

Това призна кметът на града, цитиран от Си Ен Ен. Решението му е различно от това на местните власти в Хирошима, които още миналия месец обявиха, че нямат намерение да оттеглят поканата си към Израел, въпреки призиви да го направят.

Властите и в Нагасаки, и в Хирошима бяха подложени на натиск от различни активисти, включително от оцелели от бомбардировките, да не канят представители на Израел заради ударите им срещу Газа, при които загинаха десетки хиляди палестинци, откакто Тел Авив атакува екстремистката групировка "Хамас" след атаката й на 7 октомври 2023 година.

Кметът на Нагасаки Широ Сузуки обясни, че причината към Израел да не е отправяна покана, не е политическа, а е свързана със съображения за сигурност.

Сузуки добави, че решението е било трудно, но се основава на желанието церемонията в памет на жертвите на атомните бомбардировки да премине в спокойна и тържествена атмосфера.

Всяка година за възпоменателните церемонии властите в двата японски града канят дипломати от цял свят.

Церемонията в Хирошима е по-мащабната от двете и тази година на нея са поканени представители от 115 държави и от Европейския съюз.

В публикация в социалната мрежа "X" посланикът на Израел в Япония Гилад Коен сподели, че съжалява за решението на Нагасаки, като добави, че то изпраща грешно послание към света.

"Израел упражнява както правото си, така и моралното си задължение да защитава себе си и своите граждани и ще продължи да го прави. Израел бе брутално атакуван от терористични организации и всеки опит конфликтът да бъде представен по друг начин, изкривява реалността",  посочи още Коен.

Израел многократно отхвърля обвиненията на различни правозащитни организации и активисти, че е в нарушение на международното хуманитарно право заради мащаба на отговора, с който реагира на атаките на Хамас.

През юни кметът на Нагасаки Широ Сузуки изпрати писмо до Израел, в което отправи призив за прекратяване на огъня в Газа. По информация на Kyodo News в писмото си Сузуки уточнил, че все още се въздържа от отправяне на покана за церемонията през август, тъй като има риск от "неочаквани ситуации" като протести.

Вчера (31 юли) Сузуки призна, че през последните седмици не е видял никаква промяна, която да намали притесняващия го риск.

Протести и бойкоти посрещнаха Нетаняху в САЩ

Протести и бойкоти посрещнаха Нетаняху в САЩ

Много конгресмени няма да присъстват на речта му