Посланикът на Израел в Япония каза в четвъртък, че Япония трябва да бъде "бдителна" и да погледне какво прави Хамас с помощта, която преди е предоставяла на палестинците.

"Япония трябва да бъде бдителна и да погледне какво прави Хамас с помощта. Дали тя наистина отива към населението?", каза Гилад Коен на пресконференция в Токио.

Той показа изображение, широко разпространено в социалните медии, на което според него е израелец, отвлечен от Хамас, лежащ до чували, съдържащи помощ от Япония за палестинците.

Япония, която призовава за политическо решение, което да позволи на Израел и бъдеща независима палестинска държава да съществуват съвместно, е предоставила 2,3 милиарда долара помощ на палестинците през последното десетилетие, според документ на външното министерство.

Коен, който проведе разговори с високопоставен служител на японското външно министерство в сряда, каза, че Израел е предложил да провери дали се злоупотребява с помощта, която Япония предоставя на палестинците.

Европейският съюз отстъпи по-рано тази седмица от съобщението, че спира помощта за палестинците, а по-късно поясни, че преразглежда програмите.

Японският главен секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно каза в четвъртък на редовна пресконференция: "Ние твърдо осъждаме терористичните атаки на Хамас и други палестински въоръжени групировки".

В изявления по-рано тази седмица японски официални лица описаха Хамас като палестински екстремисти, но не използваха термина "терорист" или "тероризъм".

Мацуно каза, че промяната в езика отразява "жестокия" и "безразборен" характер на атаките.

Коен похвали Япония за това, че описа действията на Хамас като "тероризъм" и че каза, че Израел има право да се защитава.

Мацуно каза още, че хуманитарната ситуация в ивицата Газа става все по-сериозна от ден на ден и Япония следи отблизо ситуацията със сериозна загриженост.

Коен отказа да каже дали въпросът за израелската блокада и баражни въздушни удари по ивицата Газа, който беше критикуван от хуманитарни организации, е възникнал в разговорите му с Япония.

Екстремисти на Хамас прекосиха граничната ограда, ограждаща анклава в ивицата Газа през уикенда, нахвлувайки в градове и села, където убиха 900 цивилни и взеха десетки заложници, съобщи израелската армия.

Израелски самолети са удряли цели в Газа дни наред в знак на възмездие и броят на жертвите там се е увеличил до 1200, съобщиха палестинските медии, позовавайки се на здравното министерство на Газа.

Експерти на ООН: Израелските удари по Газа са "колективно наказание"

Експерти на ООН: Израелските удари по Газа са "колективно наказание"

Те обръщат внимание на продължаващата 16-та година обсада на ивицата Газа