Въоръжени формирования в Нагорни Карабах са започнали да предават военна техника и оръжие под контрола на руския мироопазващ контингент. До момента са предадени над 800 единици стрелково оръжие, около 5 хиляди противотанкови оръжия и 6 единици бронирана техника.

Това съобщава ТАСС, като цитира бюлетина на руското министерство на отбраната за дейността на руските миротворци в зоната на конфликта.

Според данните, в района на Аскеран са регистрирани две нарушения на примирието, но няма жертви. Не се посочва кой е отговорен. Тези факти се разследват от командването на руските миротворци в сътрудничество с азербайджанската страна и представители на Карабах.

Според руското военно ведомство, руските миротворци продължават да изпълняват задачи в Нагорни Карабах и поддържат непрекъснато взаимодействие със Степанакерт и Баку, което е насочено към предотвратяване на кръвопролития и осигуряване на сигурност и спазване на хуманитарното право по отношение на цивилното население.

Русия регистрира нови нарушения в Нагорни Карабах

Русия регистрира нови нарушения в Нагорни Карабах

След последните сблъсъци в региона

Руският мироопазващ контингент е осигурил доставката на хуманитарна помощ и над 50 тона храна за цивилното население на Карабах през Лачинския коридор и по Агдамския път.

Все още са 826 цивилни, от които 440 деца не могат да се върнат по домовете си. Миротворците организираха тяхното настаняване, храна и медицинско обслужване.

Припомняме, че пррезидентът на Азербайджан Илхам Алиев обяви победа, като заяви, че неговият "железен юмрук" е изпратил идеята за сепаратистки арменски Нагорни Карабах в историята след светкавична 24-часова военна операция.

В четвъртък арменският премиер Никол Пашинян коментира, че Ереван носи своята част от отговорността за ситуацията в района на Карабах, но подчерта, че провалът на руската мироопазваща мисия в региона не трябва да се пренебрегва.

Премиерът посочи по време на извънредното заседание на Съвета за сигурност на страната, че съгласно споразумението за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах от 2020 г. Москва е поела отговорността да защити Лачинския коридор и да гарантира сигурността на местното население в района.

Няколко военни блогъри отбелязаха, че руските военни не са реагирали, когато азербайджанските сили са свалили руски хеликоптер Ми-24 по време на войната в Нагорни Карабах през 2020 г., и изразиха раздразнение от предположението, че руските военни по същия начин ще игнорират и последните смъртни случаи.

Нагорни Карабах доминира в разговорите на Съвета за сигурност на ООН

Нагорни Карабах доминира в разговорите на Съвета за сигурност на ООН

Баку бе критикуван за последните сблъсъци с Ереван

Също така, Нагорни Карабах очаквано доминира в разговорите на Съвета за сигурност на ООН. 

Франция призова за спешно заседание след последните сблъсъци между Азербайджан и Армения.

Германският външен министър Аналена Бербок също разкритикува Азербайджан, като каза на Съвета за сигурност, че Баку е "решил да създаде факти на място с военна сила".

Западните сили призоваха Азербайджан да защити населението.

"Ако Азербайджан наистина иска да постигне мирно решение чрез преговори, той трябва незабавно да представи осезаеми гаранции", каза френският външен министър Катрин Колона.

Тя призова Баку да се "включи добросъвестно в дискусии" относно защитата на населението и да "изключи прибягването до сила".

Арменска делегация от Нагорни Карабах пристига в Азербайджан за преговори
Обновена

Арменска делегация от Нагорни Карабах пристига в Азербайджан за преговори

Азербайджан казва, че арменците от Карабах пристигат за среща след прекратяване на огъня

Протестиращи в арменската столица Ереван поискаха по време на протеста оставката на премиера Никол Пашинян заради събитията в Нагорни Карабах, като някои от тях стигнаха до сблъсъци с полицията. Силите за сигурност призоваха гражданите да запазят спокойствие.

Армения трябва да бъде "свободна от конфликти" в името на своята независимост, каза премиерът Пашинян на своите сънародници в четвъртък, в което не спомена пряко Нагорни Карабах.

Министърът на външните работи на Азербайджан Джейхун Байрамов каза в петък на среща с руския си колега Сергей Лавров, че местните антитерористични мерки, проведени от азербайджанските въоръжени сили тази седмица в района на Карабах в страната, ще ускорят процесите за установяване на мир и сигурност в Южен Кавказ.

Срещата между Байрамов и Лавров се състоя в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, съобщава азербайджанското външно министерство, цитирано от "Интерфакс". От ведомството отбелязват, че според Байрамов тези събития ще ускорят и процеса на реинтеграция на арменците, живеещи в Карабах.

"По време на срещата външният министър информира подробно своя руски колега за предприетите антитерористични мерки и причините, поради които азербайджанската страна е била принудена да предприеме такива мерки. Той отбеляза, че за по-малко от 24 часа азербайджанските въоръжени сили успешно завършиха техните задачи и да сложи край на незаконните въоръжени групировки в Карабах, които бяха финансирани и подкрепяни от Армения", се подчертава в информацията на ведомството.

Байрамов е заяви още, че в момента, в координация с руския мироопазващ контингент, се предприемат мерки за разоръжаване на тези незаконни въоръжени групировки. Паралелно с това се води диалог с арменците от района на Карабах и първата среща се проведе вчера в Евлах.

"Байрамов и Лавров обсъдиха и въпроси на двустранното сътрудничество", посочва азербайджанското външно министерство.