Франция призова за спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН след последните сблъсъци между Азербайджан и Армения в Нагорни Карабах, съобщава АФП.

Франция, която има голяма арменска диаспора, и Съединените щати, които бяха начело на дипломацията между двете страни, осъдиха азербайджанската военна операция.

Германският външен министър Аналена Бербок също разкритикува Азербайджан, като каза на Съвета за сигурност, че Баку е "решил да създаде факти на място с военна сила".

Западните сили призоваха Азербайджан да защити населението.

"Ако Азербайджан наистина иска да постигне мирно решение чрез преговори, той трябва незабавно да представи осезаеми гаранции", каза френският външен министър Катрин Колона.

Тя призова Баку да се "включи добросъвестно в дискусии" относно защитата на населението и да "изключи прибягването до сила".

Тя също призова за пълното отваряне на единствения пътен коридор от Армения до Нагорни Карабах, където помощта беше разрешена в навечерието на военната операция след месеци на прекъсване.

"Те трябва най-накрая да приемат международно хуманитарно присъствие. Това е необходимо, тъй като идва зимата, каза тя. Без тези гаранции няма да е възможно да има решение", каза тя.

Арменският външен министър Арарат Мирзоян призова света повече да не говори от гледна точка на "двете страни".

"Вече няма страни в конфликта, освен извършители и жертви. Няма повече конфликт, а реална опасност от зверства, каза той. Буквално цялата територия на Нагорни Карабах беше подложена на интензивен, безразборен обстрел с използване на ракети, тежка артилерия, включително забранени касетъчни боеприпаси, каза той. Интензивността и жестокостта на офанзивата ясно показват, че намерението е да се финализира етническото прочистване на арменското население, каза той.

Етнически арменски сепаратисти казват, че 24-часовата офанзива е убила най-малко 200 души и ранила още 400 други.

Азербайджанският външен министър Джейхун Байрамов - който доскоро водеше мирни преговори със своя колега - обвини Армения в дезинформация.

"Опитът на Армения да използва Съвета за сигурност на ООН в кампанията си за заблуда на международната общност е достоен за съжаление", каза той.

Обвинявайки Съвета за сигурност в пристрастност, той каза, че Армения отдавна е "подхранвала сепаратизма" в Нагорни Карабах, включително чрез военна подкрепа за бунтовниците.

Армения: Русия се провали с мироопазването си в Карабах

Армения: Русия се провали с мироопазването си в Карабах

2020 г. Москва пое отговорност да защити Лачинския коридор и да гарантира сигурността

Припомняме, че в четвъртък арменският премиер Никол Пашинян коментира, че Ереван носи своята част от отговорността за ситуацията в района на Карабах, но подчерта, че провалът на руската мироопазваща мисия в региона не трябва да се пренебрегва.

Премиерът посочи по време на извънредното заседание на Съвета за сигурност на страната, че съгласно споразумението за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах от 2020 г. Москва е поела отговорността да защити Лачинския коридор и да гарантира сигурността на местното население в района.

Според него, последната ескалация на напрежението се е случила, защото "миротворците" не са успели да договорят "прекратяване на огъня" преди началото на конфликта.

"В края на краищата всички предупреждавахме за това, казвахме, че Нагорни Карабах е блокиран от азербайджанска военна техника. Защо тогава не се случи това посредничество", каза Пашинян.

Русия регистрира нови нарушения в Нагорни Карабах

Русия регистрира нови нарушения в Нагорни Карабах

След последните сблъсъци в региона

Руските миротворци регистрираха пет нарушения след сключването на споразумението за прекратяване на военните действия. 

Случаите са регистрирани в района на Шуша и Мардакерт.

Командването на руския мироопазващ контингент, в сътрудничество с азербайджанската страна и представители на Карабах, провежда разследване на тези факти, отбеляза военното ведомство.

Според Министерството на отбраната на Руската федерация, 1340 цивилни, включително 607 деца, не могат да се върнат по домовете си.

Няколко военни блогъри отбелязаха, че руските военни не са реагирали, когато азербайджанските сили са свалили руски хеликоптер Ми-24 по време на войната в Нагорни Карабах през 2020 г., и изразиха раздразнение от предположението, че руските военни по същия начин ще игнорират и последните смъртни случаи. Това припомни Институтът за изследване на войната (ISW).

Руските военни блогъри продължиха да се оплакват от отслабващото влияние на Русия в Армения.

Азербайджан заяви в четвъртък, че арменци от Нагорни Карабах са пристигнали за преговори, след като отцепилият се регион беше принуден да прекрати огъня.

Арменската делегация пристигна в град Евлах за разговори, съобщиха от президентството на Азербайджан. Рамин Мамедов представлява азерската страна, съобщават местните медии.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев обяви победа, като заяви, че неговият "железен юмрук" е изпратил идеята за сепаратистки арменски Нагорни Карабах в историята след светкавична 24-часова военна операция.

Главната прокуратура на Азербайджан започна наказателно разследване на два инцидента в Карабах от 20 септември, довели до смъртта на шестима членове на руския мироопазващ контингент и раняването на друг. Разследването е поверено на следствения отдел на ведомството, се казва в съобщение на Главната прокуратура.

В четвъртък е проведен телефонен разговор между главните прокурори на Азербайджан и Русия. Страните са се договорили да проведат цялостно разследване в тясно сътрудничество.

По-рано Москва призна за убити сини каски, но не разкриха точния брой на загиналите, нито кой е виновен за обстрела.

Арменските специални части задържаха в четвъртък няколко протестиращи близо до сградата на правителството в центъра на столицата Ереван. 

Протестиращи поискаха по време на протеста оставката на премиера Никол Пашинян заради събитията в Нагорни Карабах, като някои от тях са стигнали до сблъсъци с полицията. Силите за сигурност призоваха гражданите да запазят спокойствие.

Армения трябва да бъде "свободна от конфликти" в името на своята независимост, каза премиерът Пашинян на своите сънародници в четвъртък, в което не спомена пряко Нагорни Карабах.