Премиерът на Великобритания Риши Сунак представи своята програма за годината, като посочи петте си ключови приоритета с акцент върху икономиката, здравеопазването и миграцията, съобщи АП.

В първата си голяма реч за годината Сунак каза, че целите му са да намали инфлацията наполовина; растеж на икономиката на Обединеното кралство; намаляване на държавния дълг; справяне със списъците на чакащи за пациенти в Националната здравна служба на Великобритания; както и въвеждането на нови закони за спиране на потока от нелегални мигранти в страната.

"Това са приоритетите на хората. Те са приоритетите на вашето правителство. Или ще ги постигнем, или не", каза Сунак. Ще възстановим доверието в политиката или чрез действия, или изобщо не", добави той.

Сунак подчерта, че ще осигури стабилност. 

Великобритания намалява подкрепата за енергийните разходи на бизнеса

Великобритания намалява подкрепата за енергийните разходи на бизнеса

Настоящата програма била "неустойчиво скъпа"

Инфлацията в Обединеното кралство възлиза на 10,7% през ноември . Това е малко по-ниско от тази за октомври, но все още близо до най-високото ниво от четири десетилетия. Разходите за енергия и храна скочиха до голяма степен поради войната на Русия срещу Украйна, а жизненият стандарт на милиони британци падна.

През последните седмици правителството на Сунак също беше подложено на нарастващ натиск да се справи с пропуските в системата на общественото здравеопазване, като много заглавия на първите страници се фокусираха върху липсата на болнични легла и рекордното време за чакане за преглед при лекар или получаване на линейка.

Властите обвиниха големия брой случаи на грип и COVID-19, но здравните ръководители казват, че проблемите са отдавнашни и са резултат от хроничното недофинансиране на правителството.

Сунак също многократно е казвал, че спирането на мигрантите да пресичат Ламанша с малки лодки, за да поискат убежище в Обединеното кралство, е бил основен приоритет за неговия мандат. Миналата година повече от 45 700 души са пресекли Ламанша до Обединеното кралство — рекордно високо ниво и увеличение с 60% в сравнение с числата през 2021 г.

"Ще приемем нови закони за спиране на малки лодки, като се уверим, че ако влезете в тази страна незаконно, ще бъдете задържани и бързо отстранени", каза Сунак.

ЖП работниците във Великобритания започнаха 2023 г. с едноседмична стачка

ЖП работниците във Великобритания започнаха 2023 г. с едноседмична стачка

Тя ще продължи до 8 януари

Консервативната партия на Сунак, която е на власт от 12 години, изостава от опозиционната Лейбъристка партия в социологическите проучвания. Следващите общи избори трябва да се проведат до края на 2024 г.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че правителството на Великобритания ще обяви следващата седмица как възнамерява да намали субсидиите за нарастващите енергийни разходи на бизнеса, след като финансовият министър Джереми Хънт описа настоящата програма като "неустойчиво скъпа".

Настоящата шестмесечна програма, която продължава до края на март, се очаква да струва 18,4 милиарда паунда (22,2 милиарда долара), съгласно публикуваните прогнози през ноември.

Цените на природния газ във Великобритания започнаха да се покачват рязко през втората половина на 2021 г. и скочиха след началото на войната в Украйна през февруари 2022 г. Оттогава те са нестабилни и въпреки че сега са отново около същото ниво като преди година, те все още са няколко пъти по-високи от началото на 2021 г.

Британското финансово министерство заяви, че Хънт ще обяви резултата от прегледа на енергийната подкрепа за бизнеса, когато парламентът се върне от коледната ваканция следващата седмица.