Ташфин Малик, съпругата на Ризван Фарук, с когото заедно убиха 14 души и раниха 21 други на парти в американския град Сан Бернардино и бяха застреляни от полицията преди дни, е симпатизирала на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), смятат разследващи, цитирани от CNN.

Тя е дала клетва за вярност към групировката чрез съобщение от профил под чуждо име във "Фейсбук". Разследващите са убедени, че самата Малик е автор на поста, но не уточняват какви доказателства имат в подкрепа на това.

Припомняме, че за самия Фарук стана ясно, че е пътувал до Саудитска Арабия през лятото на 2014 г. Предполага се, че след него се е радикализирал. От там се е завърнал с Малик като негова съпруга след като двамата са се запознали в интернет и известно време са кореспондирали.

Не се изключва обаче да има и още замесени в нападението и се издирват хората, които евентуално са помогнали на мъжа да го подготви. За момента обаче такива не са открити и няма доказателства, че нападателите са повече. 

До атаката нито един от двамата съпрузи не е имал проблеми с полицията, а всички познати на двамата ги описват като спокойни хора, за които не би могло да се предположи, че ще извършат подобно нещо. Фарук е бил срамежлив и свит мъж, без приятели. 

Фарук е напуснал рзгневен партито на колегите си, преди да се върне със съпругата си и да последва касапницата. Възможно е да е бил ядосан от подигравателен коментар на колега за брадата си. 

В дома на семейната двойка бе намерено голямо количество оръжие и боеприпаси. 

Според ФБР, високото ниво на подготовка на двамата стрелци показва, че действията им са целенасочени.

Отбелязва се, че те са били много добре екипирани – разполагали са с пушки и бронежилетки.
На мястото на стрелбата Фарук и Малик са заложили взривни устройства, които обаче не са сработили.

Според семейните адвокати на Фарук, роднините му не са забелзали никакви притеснителни знаци в поведението му, нито може да се смята, че пътуванията му са довели до това. Семейството е много разстроено от случилото се и все още не може да разбере защо се е случило, казаха още те. Те също така настояват случаят да не бъде използван за атаки срещу мюсюлманите, тъй като не религията, а екстремизмът убиват. 

Нападението в Сан Бернардино е най-кървавото в САЩ от 2012 година.

В американския Сенат отхвърлиха предложенията, с които да се затрудни заподозрени терористи да купуват огнестрелни оръжия. Американският президент Барак Обама бе сред тези, които настояваха да се въведе контрол върху продажбата на оръжия сред серия кървави нападения в страната.