Тежковъоръжени банди са нападнали Националния дворец в Порт о Пренс, Хаити, и подпалили с бензинови бомби част от сградата на министерството на вътрешните работи, съобщиха от BBC.

Това се е случило след продължителна атака над международното летище в столицата, което остава затворено за всички полети, включително този на премиера Ариел Хенри.

Той е опитал да се върне в Хаити от САЩ миналата седмица, но на самолета е отказано разрешение за кацане. Доминиканската република също е отхвърлила негово аварийно посещение. В момента Хенри е в Пуерто Рико, неспособен да се върне в Хаити.

Въпреки затворените писти, група американски военни са пристигнали в страната. След заявка от Държавния департамент на САЩ, от Пентагонът са потвърдили, че са извършили операция за т.нар. "засилване на сигурността" на американското посолство в Порт о Пренс, като са транспортирали на безопасно място части от персонала, които не са жизнено необходими.

Скоро след това германският посланик и някои дипломати от ЕС също са напуснали Порт о Пренс.

Доминиканската република се готви за гражданска война в Хаити, докато бандите се обединяват

Доминиканската република се готви за гражданска война в Хаити, докато бандите се обединяват

Лидерът им иска оставката на премиера Ариел Анри

При липсата на премиер и на стабилност в правителството, по данни на BBC бандите са поели контрол над повече от 80% от столицата. Джими Шеризие, лидер на една от бандите, продължава да настоява за оставката на премиера.

"Ако Ариел Хенри не се оттегли и международната общност продължи да го подкрепя, ще ни доведат директно до гражданска война, която ще завърши с геноцид", заявил Шеризие миналата седмица.

Междувременно, ситуацията за гражданите само се влошава. Репортерите на BBC съобщават, че по улиците все още могат да бъдат забелязани улични търговци, макар грабежите да зачестяват. Също е установено, че медицинският персонал в столичната държавна болница на Хаитския университет напълно липсва.

Съседите на Хаити се готвят за драстична ескалация

Съседите на Хаити се готвят за драстична ескалация

Доминиканската република изгражда ограда по единствената сухопътна граница

В Ямайка дипломати и лидери от регионалния блок CARICOM са се събрали за извънредна среща, в която да се обсъди нестабилността на Хаити и следователно на цялата карибска общност. По информация от BBC засега от CARICOM не подкрепят управлението на Хенри.

Допълнително, от администрацията на Байдън публично са заявили, че премиерът Хенри трябва да се върне в Хаити, но само за да се оттегли и така да започне преходът към ново правителство.