Доминиканската република заяви в сряда, че поддържа строги мерки за сигурност на границата си с Хаити, след като Джими Шеризие, член на банда, която иска да свали правителството на съседната страна, предупреди за "гражданска война и геноцид", предава Ройтерс.

В неделя де факто правителството на Хаити въведе извънредно положение за 72 часа и наложи вечерен час, след като въоръжени мъже освободиха хиляди затворници, а лидер на банда призова за свалянето на премиера Ариел Анри.

Министър-председателят на Хаити Ариел Анри, който управлява като технически премиер, без да е избран, кацна на американската територия Пуерто Рико във вторник, премахвайки съмненията относно местонахождението му, след като той пътува до Кения миналата седмица, за да сключи споразумение за сигурност, предназначено да осигури лидерството на африканската нация на международна сили за бора с бандите, вилнеещи из Хаити.

"Ако Ариел Анри не се оттегли, ако международната общност продължи да подкрепя Ариел Анри, те ще ни вкарат директно в гражданска война, която ще завърши с геноцид", каза Шеризие на пресконференция във вторник.

Бунтовническият лидер каза, че има "стратегически места", които широк съюз от банди, известни като Viv Ansanm (Да живеем заедно), се борят да анексират и които ще им позволят да "спечелят битката за отстраняването на Ариел Анри възможно най-бързо". Той каза, че международните поддръжници на Анри ще бъдат виновни за смъртта на хора в Хаити.

Банди в Порт-о-Пренс, които се борят за територия, сигнализираха, че могат да се обединят, за да се бият срещу международни сили като обединен фронт.

Шеризие каза, че е удвоил броя на въоръжените лица, охраняващи международното летище на столицата, до осем.

Хаити и Доминиканската република граничат една с друга на карибския остров Испаньола.

В изявление на правителството в сряда доминиканският министър на отбраната Карлос Лучано Диас Морфа, който е на обиколка по границата с Хаити, каза, че "всичко е спокойно".

"Където граничните пунктове са отворени, има търговски поток, който е по-малък от обикновено, но продължава да работи нормално под военно наблюдение", добави той.

В изявлението се казва, че "се поддържат строги мерки за сигурност на доминиканско-хаитянската граница", но не се съобщават подробности.

Междувременно хаитянският информационен бюлетин Vant Bef съобщи, че Ги Филип, бивш лидер на преврат, който наскоро се завърна от Съединените щати, където излежа шест години затвор по обвинения в трафик на наркотици, се опитва да стане лидер на преходен съвет.

Откакто се завърна в Хаити през декември, Филип организира национални протести, съпроводени от въоръжени членове на псевдо екологична бригада, известна като BSAP, която според местните медии е съставена от бивши войници, които са се сражавали на страната на Филип при свалянето на бившия президент Жан-Бертран Аристид през 2004 г. .

В неотдавнашен доклад базираната в Женева Глобална инициатива срещу транснационалната организирана престъпност заяви, че източниците й изчисляват, че BSAP има между 2000 и 6000 официално регистрирани агенти, въпреки че остава неясно колко голяма е пълната сила или кой им плаща и кой ги е въоръжил.

Съседите на Хаити се готвят за драстична ескалация

Съседите на Хаити се готвят за драстична ескалация

Доминиканската република изгражда ограда по единствената сухопътна граница

Откакто Анри дойде на власт след убийството на последния президент на Хаити през 2021 г., насилствените банди разшириха територията си. Премиерът обеща да се оттегли до началото на февруари, но забави процеса, позовавайки се на липсата на сигурност.

Припомняме, 53-годишният президент Жовенел Мойс беше застрелян в частната си резиденция на 7 юли 2021 г., а съпругата му беше ранена при нападението. Основни заподозрени бяха група колумбийски наемници, част от които вече са арестувани. По делото за убийството са задържани общо над 40 души.

Убийството на президента Мойс задълбочи политическата нестабилност в Хаити. След него страната беше засегната от земетресение с магнитуд 7,2 през август, при което загинаха повече от 2200 души, увеличи се насилието, причинявано от улични банди и се появи остър недостиг на горива.

Отмениха полетите в столицата на Хаити след масова стрелба

Отмениха полетите в столицата на Хаити след масова стрелба

Четирима души са убити