Полетите на главното летище в Хаити са масово отменени заради засилена стрелба. Четирима души са били убити в полицейски участък.

От хаитската авиолиния Sunrise Airways увериха, че са спрели "всички полети до второ нареждане, за да подсигурят безопасността на пасажери, наземни екипи и на самолетите".

Множество престрелки са били докладвани в много части на столицата на Хаити Порт о Пренс в четвъртък. Стрелбата до летището "предизвика щети по някои самолети и застраши пътниците" на вътрешния терминал, твърдят от Sunrise Airways.

Вчера American Airlines съобщиха, че са прекратили дневните си услуги между Маями и международното летище Toussaint Louverture в Порт о Пренс.

"Ще продължим да следим ситуацията предвид безопасността и сигурността и ще коригираме работата си според нуждите", обяви говорителят на American Airlines Лаура Масвидал.

Лидерът на бандите в Хаити призовава за въоръжено сваляне на премиера и правителството

Лидерът на бандите в Хаити призовава за въоръжено сваляне на премиера и правителството

Въоръжени членове на групировката на Шеризие излязоха на демонстрация във вторник

По информация от няколко медийни източника, влиятелен лидер на хаитска банда е заявил, че вчерашните престрелките из цял Порт о Пренс са се разразили с цел да свалят правителството на премиера Ариел Хенри.

Също в четвъртък 4 души са убити, а трима са ранени по време на атака над полицейския участък Бон Репос, северно от столицата.

Трима други са ранени в отделни атаки в столицата - един на летище, друг близо до затвор в центъра на Порт о Пренс и трети - в самия затвор.

Американското посолство в Хаити е издало сигнал за сигурност след тежка престрелка около булевард "15 du Octobre". От посолството изтъкнаха, че трафикът е бил блокиран и е била издигната барикада на кръстовището в близост до зданието.

Стрелбата е избухнала в същия ден, когато Ариел Хенри е бил на визита в Кения, с цел да финализира очакваното разполагане на многонационална мисия за подкрепа в Хаити. Мисията в подкрепа на страната бе упълномощена от ООН, като ключов фактор за удържане на разрухата в Хаити. Кения доброволно се е включила като водеща нация в мисията.

В същото време САЩ възнамеряват да допринесат с 200 милиона долара към мисията, за да подкрепят полицията на Хаити "с планирането, разузнаването, с въздушен капацитет, комуникации и медицинско оборудване и услуги", обяви миналата седмица държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

По данни на CNN вече близо 200 000 жители са напуснали домовете си заради безразборни убийства, отвличания, палежи и изнасилвания. Близо 1 100 души са били убити, пострадали или отвлечени само през януари, който беше наречен от ООН най-жестокия месец от две години насам. Повече от 8 400 жители са били жертви на насилие през последната година, според доклад от офиса на ООН в Хаити.

Вълните на престъпност започнаха в Хаити след убийството на бившия президент Жовенел Мойс през 2021 г. Сега общественото недоволство е насочено срещу премиера Ариел Хенри заради неговия неуспех да прекрати размириците. И особено след неуспешно провеждане на избори миналия месец под предлог, че безредието единствено ескалира.

В сряда на регионална среща Хенри е обявил пред лидерите на останалите карибски нации, че ще проведе избори не по-късно от 31 август следващата година. Лидерите от регионалния блок CARICOM - политическа и икономическа група от 20 развиващи се страни, са се съгласили да изпратят екип, който да оцени изборните нужди на Хаити.

Размириците в Хаити нарастват, налагайки евакуация на болници

Размириците в Хаити нарастват, налагайки евакуация на болници

Това става в резултат на смъртта на главен лидер на престъпна групировка там