След смъртта на главен лидер на престъпна групировка в Хаити се увеличиха размириците по улиците на страната тази седмица. Множество престрелки принудиха болница да евакуира всичките си пациенти вчера, съобщава "Ройтерс".

Работници в Centre Hospitalier Fontaine, намиращ се в столицата Порт-о-Пренс, евакуираха пациентите там, тъй като наблизо отекнаха изстрели и бяха запалени пожари от членове на прстъпна група, според персонала на болницата. Жан-Батист Лубент, лекар в лечебното заведение потвърди, решението.

Директор на болница заяви, че 27 пациенти са били евакуирани вчера, плюс още 19 деца от детския център в заведението.

Размириците в района, известен на местно ниво като Пиер 6, последва смъртта на основателя на престъпната група G9 Искар Андрис миналата неделя. През последните няколко години G9 се бори с конкурентната групировка GPep. G9 в момента се ръководи от Джими "Барбекю" Шеризие, който през октомври получи санкции от ООН.

Лидерът на банда в Хаити обяви, че ще се бори срещу чуждестранните въоръжени сили в страната

Лидерът на банда в Хаити обяви, че ще се бори срещу чуждестранните въоръжени сили в страната

Джими Шеризие призова хаитяните да се изправят срещу правителството

Разпределението на гориво също е временно спряно, като от вторник няма камиони, които да могат да транспортират бензин, дизел или керосин. Миналата година най-големият терминал в Хаити беше затворен за почти седем седмици поради блокада, водена от G9.

Нестабилността и размириците в Хаити нарастнаха след убийството през 2021 г. на президента Жовенел Мойс.

Миналия месец Съветът за сигурност на ООН упълномощи разполагането на силите на Многонационална мисия за подкрепа на сигурността в Хаити, за да укрепи местни власти, но съдбата на мисията все още е неясна поради съпротивата на Кения, която кандидатства за оглавяването ѝ.

ООН одобри изпращането на мироопазващи сили в Хаити за борба с бандите

ООН одобри изпращането на мироопазващи сили в Хаити за борба с бандите

Съветът за сигурност на ООН ще изпрати Многонационална мисия за подкрепа на сигурността