Един от най-влиятелните лидери на банди в Хаити Джими Шеризие предупреди, че ще се бори с всички международни въоръжени сили, разположени в карибската страна, ако извършат злоупотреби, съобщава "Асошиейтед прес".

По време на пресконференция той също призова хаитяните да се мобилизират срещу правителството. 

По-рано министър-председателят на Хаити Ариел Хенри настоя за разполагането на чуждестранни въоръжени сили в страната през октомври. Целта е те да помогнат в борбата срещу бандите които контролират 80% от столицата на Порт о Пренс.

Антонио Гутериш: Нужна е сила срещу престъпните групи в Хаити

Антонио Гутериш: Нужна е сила срещу престъпните групи в Хаити

Секретарят на ООН представя доклад за опциите които има военния съюз

В края на юли африканската нация Кения предложи да ръководи многонационални сили, а САЩ заявиха по-рано този месец, че ще представят резолюция в Съвета за сигурност на ООН за разрешаване на многонационалната мисия.

Шеризие каза, че би приветствал чужда намеса, ако тя се изразява в това да бъдат арестувани министър-председателя, местната полиция и корумпираните политици. За последните се твърди, че продавали боеприпаси и оръжия в бедните квартали на Хаити.

"Ако чуждата сила дойде да помогне и осигури сигурност, за да може животът да започне отначало, ние също ще аплодираме", каза той.

Шеризие освен това предупреди, че хаитяните ще се надигнат, ако някоя международна сила повтори действията на предишните мироопазващи сили на ООН, включително извършване на сексуално насилие и заразяването на водните източници на страната с холера.

ООН призова света да помогне на Хаити

ООН призова света да помогне на Хаити

От септември насам бандити блокират главния терминал за гориво

"Ще се борим срещу тях до последния си дъх", каза той. "Това ще бъде битка на хаитянския народ за спасяване на достойнството на страната ни."

ООН няма коментар, каза говорителят на ООН Стефан Дюжарик.

Шеризие обяви още, че групата, която ръководи, G9 Family and Allies, вече не воюва с друга група, известна като G-Pep. Той призова Министерството на образованието да отвори отново училищата в Сите Солей и други бедняшки квартали, които са затворени заради воюващи банди.

До момента насилието на бандите е разселило близо 200 000 хаитяни, чиито домове са били опожарени от бандите.

Съветът за сигурност на ООН обмисля санкции за бандите в Хаити

Съветът за сигурност на ООН обмисля санкции за бандите в Хаити

Първият, който ще бъде санкциониран, е Джими Шеризие