Наркокартелите в Мексико започнаха да осъществяват атаките си по подобие на атентатите, извършвани в Афганистан или Иран.

БиБиСи съобщава, че мексикански наркотрафиканти са извършили първия атентат с кола-бомба. Автомобилът е бил пълен с 10 килограма експлозив и е бил взривен в близост до полицейски патрул в град Суидад Хуарес. Загинали са четирима души, измежду които двама полицаи и лекар. Други 16 са ранени.

Това е първата подобна атака, откакто президентът Фелипе Калдерон обяви началото на своеобразната война срещу наркобароните в страната.
БиБиСи уточнява, че нападението на полицейския участък най-вероятно е провокирано от задържането на един от лидерите на клана „Ла Линеа".

Суидад Хуарес, намиращ се на границата със САЩ, е районът, ставащ свидетел на ежедневни сблъсъци между военните и наркокартелите. Градът е един от „входовете" за наркопотока към САЩ и именно това е причината за честите конфликти там.

Само от началото на тази година най-малко 7 000 души са станали жертва на нарковойните в Мексико. От декември 2006г., когато президентът Фелипе Калдерон ангажира армията и федералната полиция в борбата с наркокартелите, броят на загиналите е поне 25 000.