Охранител е намушкан с "остър инструмент" в консулството на Франция в Саудитска Арабия. Атаката е часове след като във френския град Ница бе обезглавена жена, съобщават медиите по света.

Мъж е арестуван в Джеда след като в нападнал охрана във френското консулство, съобщи официалната саудитска агенция в четвъртък.

Посолството на Франция в Рияд заяви, че охранителят е откаран в болница и животът му не е застрашен, но осъди "нападението срещу дипломатическата мисии, което по ни какъв начин не може да бъде оправдано".

Френски дипломати също призоваха саудитските власти да "хвърлят светлина върху тази атака" и да гарантират безопасността на французите в кралството. "Призоваваме нашите колеги в Саудитска Арабия да проявят максимална бдителност", заяви посолството.

Министерството на външните работи на Саудитска Арабия осъди всякакви терористичните атаки и всички действия, които подбуждат към омраза и насилие, се казва в изявление на СПА.

Източникът добави, че също така осъжда всички карикатури, обиждащи пророка Мохамед, и отхвърля всякакви опити за свързване на исляма с тероризма.

Най-висшият религиозен орган на Саудитска Арабия, преди това заяви, че обидите служат само на екстремисти, които искат да разпространяват омраза сред обществата.

"Задължението на мъдрите хора по целия свят ... е да осъдят такива обиди, които нямат нищо общо със свободата на мисълта и изразяването и не са нищо повече от чист предразсъдък и безплатна услуга за екстремисти".

Мъж, нападнал полицаи с нож и крещящ "Аллах акбар", застрелян в Авиньон

Мъж, нападнал полицаи с нож и крещящ "Аллах акбар", застрелян в Авиньон

Малко след терористичната атака в Ница