Полагат се дипломатически усилия, за да може гръцкият външен министър Никос Дендиас да оглави хуманитарна мисия в Мариупол, обсадения украински пристанищен град, който е дом на значително етническо гръцко малцинство, пише електронното англоезично издание на гръцкия вестник Катимерини.

Изглежда, че Киев е приел гръцкото искане, както е отразено в речта на украинския президент Владимир Зеленски пред френския парламент и комуникацията на Дендиас с украинския му колега Дмитро Кулеба.

Остава да се изчака дали Москва ще осигури гаранции за безопасно преминаване за помощта, която Дендиас планира да ескортира в координация с президента на Международния комитет на Червения кръст Петер Маурер.

Пристанището в Мариупол е практически незасегнато

Пристанището в Мариупол е практически незасегнато

В него се намира и български кораб

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис обеща да възстанови родилния дом в града, който е претърпял тежки щети. Реконструкцията, каза Дендиас, ще бъде "първото нещо, което ще се случи, когато нещата се върнат към нормалното". След това, каза той, Гърция и ЕС ще се координират, "за да направят това, което [те] могат, така че (градът) да се върне към предишното си положение и да помогнем на нашата (гръцка-бел.ред.) общност да се върне към нормалността след трагедията.

Мариупол, крайбрежен град на Азовско море близо до границата с Русия, с население от 430 000 души преди войната, е дом на значителна гръцка етническа общност. Той е подложен на безмилостни бомбардировки почти от началото на инвазията. Украйна и местните власти отхвърлиха искането на Русия за капитулация, а местните власти съобщиха, че някои хора, живеещи в околностите, са били насилствено отведени в Русия, нещо което Русия отрича.

Дендиас заяви намеренията си, след като се срещна с генералния консул на Гърция в Мариупол, Манолис Андрулакис, който пристигна в Атина в неделя след дълго пътуване с кола и самолет. Андрулакис беше последният дипломат от ЕС, който напусна града.

Зеленски: 100 000 души са обсадени в Мариупол – без храна, вода и лекарства

Зеленски: 100 000 души са обсадени в Мариупол – без храна, вода и лекарства

Хората са под постоянни обстрели