В Лондон напредва строежът на първата българска православна църква, която ще носи името Св. Йоан Рилски. До момента единствено нашата общност няма свой храм във Великобритания, обобщи БНТ.

Църквата се строи в самото сърце на Лондон, в част от имота на посолството ни, на около 100 метра от Роял Албърт Хол и няколкостотин метра от двореца Кенсингтън.

Наскоро проектът беше защитен пред общината в Уестминстър с усилията на посланик Марин Райков, чиято е идеята за този храм и беше издадено разрешение за строеж.

Огромна подкрепа от самото начало беше оказана и от Западно и средно европейския Митрополит Антоний.

В самия край на изтеклата година българското правителство отпусна милион и половина за изграждането на църквата. Събрани бяха и средства от нашите сънародници във Великобритания.

Проектът е на италианския архитект Карло Буги.

"За да бъде одобрен проектът, трябваше да не се нарушава архитектурният облик на сградата, която е защитена, защото повечето от сградите в тази престижна част на града. Реално фасадата няма да бъде радикално променена, но за сметка на това вътре, така въображението на архитекта, ние ще вградим една средна по размери църква с купол и ще направим така че действително българската общност да разполага и БПЦ с един определено представителен и красив храм", каза Марин Райков - посланик на България във Великобритания.

Проектът е одобрен от Уестминстър за рекордно краткото време от 4 месеца и ще бъда повод за истинска гордост на всички православни българи в кралството, уверен е посланик Райков. Надеждата му е в рамките на година и половина църквата да бъде готова. Тя ще побира между 130 и 150 души. До момента единствено нашата православна общност във Великобритания няма свой храм.

Кабинетът потвърди подкрепата си за Църквата ни в Европа

Кабинетът потвърди подкрепата си за Църквата ни в Европа

Закупен е нов храм в Щутгарт