Напрежението между Египет и Турция отново е на дневен ред, след съобщение на турския външен министър Мевлют Чавушоглу за решимостта на Анкара да започне търсене на енергийни източници в региона и отказ да се признае споразумение за проучване на природен газ в Източното Средиземноморие, подписано през 2013 г. между Кайро и Никозия, съобщава "Ашарк ал Авсат".

Чавушоглу счита, че египетско-кипърското споразумение от 2013 г. за използване на природни източници в икономическата зона на Източното Средиземноморие е невалидно.

В отговор официалният говорител на египетското външно министерство Ахмед Абу Зейд коментира, че никоя страна не би могла да оспори законността на споразумението за морските граници между Египет и Кипър.

Tой допълва, че сделката е в съответствие с правилата на международното право и е призната за международна конвенция в Организацията на обединените нации.

Кайро и Анкара отрязаха дипломатическите си отношения през 2013 г. поради позицията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който се противопостави на "революцията от 30 юни", която отхвърли бившия египетски президент Мохамед Морси след протести срещу неговата власт.

Генерал-майор Мамдух Моклед, член на Комитета за национална отбрана и сигурност в египетския парламент, заяви, че турските изявления са "продължение на враждебността срещу Египет от страна на турския президент".

"Не трябва да се вслушваме в турските изявления и трябва да продължим с проучването на газ в Средиземно море и да избягваме опитите да ни прекъснат", допълва той.

Изследвания през последните три години разкриват огромни газови находища, включително Зохрското поле, което според египетското правителство е най-голямото в света, разположено в границите на страната в Средиземно море.

След проблемите в дипломатическите отношения между двете страни египетският външен министър Саме Шукри е посетил два пъти Турция, последно през декември, във връзка с извънредната среща на Организацията за ислямско сътрудничество в Истанбул по отношение на Йерусалим .