Индия не планира да налага никакви мерки за ограничаване на вноса или инвестициите от Канада, въпреки дипломатическотo напрежение между двете страни. Това обявиха двама високопоставени правителствени източници в Ню Делхи, съобщава "Ройтерс".

Припомняме, че Канада твърди, че индийското правителство е замесено в убийството на сикхския сепаратистки лидер Сингх Ниджар близо до Ванкувър през юни.

Вчера Канада изтегли 41 свои дипломати от Индия и по-рано спря преговорите за търговски договор с Индия.

Въпреки че служители както от Индия, така и от Канада ще се опитат да разрешат дипломатическия спор, правителството на Индия няма планове да налага ограничения върху вноса или инвестициите от Отава, казаха двама източници, които отказаха да бъдат именувани, тъй като не са упълномощени да говорят пред медиите. Според тях политическата суматоха по въпроса и влошените дипломатически отношения няма да прелеят в двустранен търговски спор или да повлияят на инвестициите.

Индия: Председателят на канадския Сенат ще пропусне срещата на Г-20 в Ню Делхи

Индия: Председателят на канадския Сенат ще пропусне срещата на Г-20 в Ню Делхи

Отношенията между двете страни все още са обтегнати

Връзките между Ню Делхи и Отава рязко се влошиха, след като министър-председателят Джъстин Трюдо заяви през септември, че неговите разузнавателни агенции преследват достоверни обвинения, свързващи индийски агенти с стрелбата по сикхски сепаратистки лидер в Канада.

Индия отхвърли подозренията на Канада за ролята ѝ в убийството на Хардип Сингх Ниджар, който беше застрелян пред сикхски храм през юни в Съри, предградие на Ванкувър с голямо сикхско население.

Индия внася от Канада поташ, леща и енергийни продукти като въглища и брикети. Износът на Индия за Канада включва потребителски стоки, облекла и инженерни продукти като авточасти, оборудване за самолети и електронни елементи. Двустранната търговия между Канада и Индия достигна 8 милиарда долара през 2022 г.

Канада е инвестирала повече от 3,6 милиарда долара в Индия, като над 40% от тях са в услуги и инфраструктура, според Invest India. Не е имало прекъсване на вноса от Канада и това вероятно ще продължи, казаха двамата правителствени източници.

Въпреки че продажбите на канадска леща в Индия се забавиха миналия месец поради опасения относно дипломатическия спор, Ню Делхи не е поискал от вносителите да се въздържат от закупуване на стоката от Отава.

Канада отказва да изтегли дипломатите си от Индия

Канада отказва да изтегли дипломатите си от Индия

Убийството на сикхски лидер доведе до напрежение между държавите