Полският премиер планира да посети Смоленск, Русия, мястото на самолетната катастрофа от 2010 г., при която загина президентът Лех Качински, Русия, първото подобно посещение след инцидента, съобщава "Блумбърг".

Събитието ще отбележи десетилетие на обтегнати отношения с Русия, която последователно отказва да удовлетвори исканията на Полша за връщане на останките на самолета.

Това също така дава възможност на управляващата партия "Право и справедливост" да ревизира трагедията, която й помогна да вземе властта и да превърне Полша, един от най-големите успехи на Европа в ренегат за по-малко от десетилетие.

Външният министър Яцек Чапутович ще се срещне със Сергей Лавров, за да обсъди посещението, коментира говорителят на президента Анджей Дуда, Блажей Спичалски. Той не уточнява дали Дуда също възнамерява да отиде.

Премиерът Матеуш Моравецки планира да посети Смоленск и Катинската гора, според ръководителя на кабинета му Михал Дворчик. 

Гората е мястото, където съветски войски убиват хиляди полски офицери по време на ВСВ при клане, което продължава да подхранва напрежението между Варшава и нейния господар от Студената война - Москва, пише "Блумбърг".

Пилотска грешка виновна за смъртта на Лех Качински

Пилотска грешка виновна за смъртта на Лех Качински

Полският президент загина в самолетна катастрофа край Смоленск

Посещението може да се сблъска с усилията на руския президент Владимир Путин. Той кани световните лидери да отбележат 75-ата годишнина от победата във Втората световна война през май, но предизвика риторика със западните сили, според които тайния пакт от 1939 г. между Йозеф Сталин и Адолф Хитлер за подялба на Полша и прибалтийските държави, прокарват пътя за войната.

Полската управляваща партия може да използва повода, за да получи подкрепа за Дуда, който води проучвания на общественото мнение преди изборите през май и се очаква да спечели втори петгодишен мандат.

Това би помогнало на бившата му националистическа партия да заздрави спорните промени на съдебната система, които сблъскаха източноевропейската държава с ЕС.

Ярослав Качински, брат-близнак на покойния президент и председател на партиятасъздаде култ с конспирация около катастрофата, която се превърна в движеща сила за движението, което го направи най-мощния човек в Полша след изборите през 2015 г.

Полша настоя, че има право да изисква военни репарации от Русия

Полша настоя, че има право да изисква военни репарации от Русия

Заради нанесените щети през Втората световна война