Руски следователи заедно с полските колеги проучиха фрагментите от самолета Ту-154М на полския президент Лех Качински, който се разби близо до Смоленск през 2010 г. Както съобщи ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на руското следствие, материалите на разследването показват грешка на екипажа.

Преди девет години Полската делегация пътуваше от Варшава за Смоленск, за да участва в траурните церемонии, посветени на 70-годишнината от масовите разстрели в Катинската гора, при които 22 хиляди полски офицери и интелектуалци са избити от служители на съветското НКВД.

Полша: Има следи от взрив по самолета, с който при Смоленск загина Лех Качински

Полша: Има следи от взрив по самолета, с който при Смоленск загина Лех Качински

Пораженията по лявото крило...

Зад трагедията стоят погрешните действия на екипажа, който продължил подхода за приземяване при липса на видимост.

"Освен това по искане на чуждестранни колеги в тяхно присъствие бяха проведени допълнителни разпити на свидетелите на самолетната катастрофа", съобщава пресслужбата на руското следствие.

Есхумираха тялото на Лех Качински

Есхумираха тялото на Лех Качински

В Полша се засилиха обвиненията срещу Русия

По-рано от следствието уточниха, че от 2010 г. полските представители са идвали в Русия 12 пъти, за да работят с физически доказателства, последното посещение е през есента на 2018 година. Фрагментите, които представляват интерес за специалисти, са многократно и задълбочено изучавани от руски и полски експерти.

Половин година след катастрофата Полша инициира собствено разследване, като комисия обаче посочи, че действията на руските диспечери са били неудовлетворителни, а техническото оборудване на летището не било на нужното ниво. Бяха разследвани включително и версии за саботаж и терористичен акт.

ПАСЕ: Русия незабавно да предаде на Полша уликите от катастрофата при Смоленск

ПАСЕ: Русия незабавно да предаде на Полша уликите от катастрофата при Смоленск

Изчезват улики, заличават се следи…

Според установените данни, полските експерти заключиха, че на борда е имало няколко взрива и самолетът е започнал да се разпада още във въздуха. Разследването обаче не може да бъде завършено, тъй като руската страна отказва да предаде черните кутии на самолета, част от отломките, както и други улики.