Около 200 поляци отбелязаха във Варшва третата годишнина от смъртта на бившия полски президент Лех Качински, който загина при самолетна катастрофа в Смоленск на 10 април 2010 година, предаде АП.

Те се събраха на протест пред руското посолство в полската столица и открито обвиниха руския президент Владимир Путин в убийството на държавния глава.

Демонстрантите са скандирали "Путин е убиец" и "Наказание за убийците", но никой от посолството не е реагирал.

Протестът е бил организиран от крайнодесния полски вестник "Газета Полска".

На 10 април 2010 година високопоставена полска делегация летя до западна Русия по повод възпоменание на убитите полски офицери в Катинската гора през 1940 година.

Но самолетът Ту-154 не достигна крайната си точка и катастрофира, което доведе до смъртта на всички 96 пасажери на борда на самолета, включително полския президент, първата дама и повечето хора от политическия елит на страната.

Въпреки че се проведоха отделни разследвания Москва и Варшава излязоха със становище, че катастрофата е станала в резултат на лошото време и колебливите решения на пилотите на самолета.

Екипажът е бил предупреден, че има голяма мъгла и видимостта е малка. Той е бил помолен да кацне на друго летище, но пилотите не са се съобразили със съветите.