Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор обяви, че са отминали дните на сътрудничество между престъпниците и управляващите в страната.

В новогодишното си обръщение към нацията той каза, че е имало времена, когато наркобосът Хоакин "Ел Чапо" Гусман е имал толкова власт, колкото тогавашният президент, съобщават световните медии.

Лопес Обрадор встъпи в длъжност през декември 2018 г., след като спечели изборите с обещанието да изкорени корупцията в Мексико. В речта си той увери, че има успехи в изпълняването на своето предизборно обещание.

"Беше време, когато Гусман Лоера беше толкова могъщ или имаше влияние, каквото имаше тогава президентът", изтъкна Лопес Обрадор, допълвайки: "Това създаваше трудности да бъдат наказвани извършителите на престъпления. Сега това е история."

Ел Чапо осъден на доживотен затвор в САЩ

Ел Чапо осъден на доживотен затвор в САЩ

В допълнение към доживотната присъда наркобаронът получава още 30 г. затвор. Глобен е в размер на 12,6 милиарда долара.

Миналата година "Ел Чапо" беше осъден на доживотен затвор без право на замяна. Впоследствие той бе прехвърлен в строго охраняван затвор в американския щат Колорадо, след като съд в САЩ го призна за виновен по обвинение в наркотрафик на тонове наркотици към САЩ в продължение на десетилетия.

През декември 2018 г. Хенаро Гарсиа Луна, бивш министър на вътрешната сигурност на Мексико, беше обвинен в САЩ, че е получил подкупи за милиони долари от наркокартела "Синалоа", ръководен от Гусман.