Испанската опозиционна консервативна "Народна партия" (НП) ще запази абсолютното си мнозинство в своята крепост в северозападния регион Галисия на проведените в неделя регионални избори, съобщава АФП.

Това показват резултатите при над 95% от преброените гласове след полунощ в понеделник. Партията спечели 47,5 процента от гласовете, което ѝ осигурява 40 места в 75-местния регионален парламент.

Но въпреки че ПП спечели две места по-малко, отколкото на последните избори през 2020 г., тя все още има достатъчно, за да продължи да управлява сама.

Това показаха и резултатите от екзитпол, публикуван от държавния телевизионен оператор TVE след края на гласуването в неделя вечерта.

Партията управлява Галисия управлява с кратки прекъсвания през последните 35 години и техният лидер, Алберто Нунес Фейхоо, е бивш шеф на регионалното правителство.

Регионални избори в Испания могат да детронират "Народната партия"

Регионални избори в Испания могат да детронират "Народната партия"

Според проучване, 46% от гласоподавателите биха предпочели коалиция

Тя имаше абсолютно мнозинство през последните 15 години и победата го затвърди като основен опозиционен лидер в страната на правителството на премиера Педро Санчес, ръководено от социалистите.

Припомняме, че проучванията преди вота сочеха, че може да загуби абсолютното мнозинство.

Проучване, публикувано на 11 февруари от 40dB за вестник El Pais, установи, че 46% от гласоподавателите биха предпочели коалиция на Галисийския националистически блок и Социалистическата партия пред запазването на властта от НП.

НП също така се бори с вътрешен конфликт, след като Фейхоо изглежда подкрепя условна амнистия за каталунските сепаратисти. Това е непопулярна сред испанците мярка, която беше насърчавана от лявото коалиционно правителство на Испания.