Индивидуални актове на насилие срещу полицаи и медии е имало в Мюнхен снощи, след като 5 000 души излязоха по улиците, за да протестират срещу мерките, целящи да спрат разпространението на коронавируса, информира ДПА.

Полицаите са използвали лютив спрей и палки срещу непокорни демонстранти, уточниха от полицията.

Регистрирани са 14 престъпления, включително нападение срещу служители на реда и носене на отличителни знаци на забранени противоконституционни организации. Полицията е извършила 11 ареста.

Германия регистрира най-голям брой починали от COVID-19 от февруари

Германия регистрира най-голям брой починали от COVID-19 от февруари

527 души са починали за денонощие

Полицията в Мюнхен не е дала подробности за нападнатите полицаи.

По-рано противниците на мерките срещу коронавируса първоначално са отменили регистрирана демонстрация, уточниха полицията.

Но групи хора, които очевидно са били в контакт чрез "Месинджър", са отговорили на призивите по-късно за спонтанни "разходки" из Мюнхен.

В края на краищата това се е превърнало в протест и след това групата се е отправила към центъра на града, където полицаи са спрели демонстрацията.

Хиляди на протест срещу COVID ограниченията в Германия

Хиляди на протест срещу COVID ограниченията в Германия

В редица градове на страната се проведоха демонтрации

Събралите се протестиращи първоначално са пренебрегнали молбите на полицията да се разпръснат, но неодобрената демонстрация в крайна сметка се разотишла около 21:30 часа местно време (22:30 ч. българско), докато няколко групи останаха в центъра на града.

Друг протест от около 160 души, които се противопоставиха на първоначално регистрираната демонстрация, премина безпроблемно и се разпадна мирно рано вечерта в сряда.